Вон Гетинг подаде оставка като първи министър на Уелс във вторник, само четири месеца след встъпването си в длъжност, след вълна от оставки на министри от правителството на Уелс в знак на протест срещу неговото управление, предава Ройтерс.

Гетинг, който е роден в Замбия, стана първият чернокож ръководител на правителство в Европа през март, но времето му на поста бе изпълнено с трудности. Той беше критикуван за източник на политическо дарение, прозрачността на неговите разкрития в рамките на разследването на COVID-19 от времето, когато беше министър на здравеопазването, и решението му да уволни министър след обвинение в изтичане на информация към медиите.

През миналия месец той загуби незадължително гласуване на доверие.

"Това беше най-трудното време за мен и моето семейство. Нарастващото убеждение сред обществото, че е извършено някакво неправомерно деяние, е злонамерено, политически мотивирано и очевидно невярно", каза Гетинг, обявявайки решението си да се оттегли като лидер на Уелската лейбъристка партия и първи министър.

Натискът върху Гетинг се засили, когато четирима уелски министри - генералният му съветник Мик Антониу, министърът на жилищното строителство Джули Джеймс, секретарят по икономика и енергия Джереми Майлс и министърът на културата Лесли Грифитс подадоха оставка във вторник.

"Уелс има нужда от уверено и стабилно правителство. Не вярвам, че сте способен да го осигурите", каза Антониу в писмото си за оставка до Гетинг.

Оттеглянето на Гетинг предизвиква второ състезание за най-високия пост в Уелс. Плайд Камри, който прекрати споразумението си за сътрудничество с Лейбъристите в Уелс през май, което им помогна да прокарат важни гласувания в уелския парламент, призова за извънредни избори в Уелс.

Имиграцията увеличи рекордно населението на Англия и Уелс

Имиграцията увеличи рекордно населението на Англия и Уелс

Това се случва на фона най-ниския естествен прираст от 50 години