Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в Украйна вече попълват списъка, който руската редакция на BBC, съвместно с изданието Mediazona води от началото на войната. Статистиката се попълва на базата на проверка от публични източници.

Най-малко 40 са руснаци, родени през 2005-2006 г., които са загинали във войната.

Най-младият от тях е починал, когато е бил на 18 години, един месец и 27 дни. Това е Даниил Чистяков от Смоленск, роден през 2005 г. Подписал е договор с руската армия в деня след 18-ия си рожден ден, след като през лятото на 2023 г. завършва едно от училищата в Смоленск. През есента се озовава на фронта като част от десантно-десантния батальон и преживява малко повече от един месец - до 16 октомври, въпреки че в документите пишеше 22 октомври", поясняват приятели на загиналия.

Според инструкциите на руското министерство на образованието учителите трябва редовно да провеждат часове с учениците, посветени на обсъждане на това, което Кремъл все още нарича "специална военна операция". Много от тези уроци са се превърнали във военна пропаганда в руските училища.

От 1 септември 2024 г. в училищната програма също така ще бъде въведен нов предмет - "Основи на сигурността и отбраната на отечеството", по време на който децата от гимназията ще се обучават как да боравят с автомат "Калашников" и ръчни осколкови гранати. Студентите ще бъдат обучавани и за руските въоръжени сили.

Това може да доведе до още повече младежи, които искат да се включат във войната направо от училищния чин.

Блумбърг: Руснаците се научиха да живеят с войната

Блумбърг: Руснаците се научиха да живеят с войната

Инвазията се е превърнала в част от ежедневието на много руснаци и не се оправдаха очакванията, че натискът на международните санкции и задълбочаващата се изолация в крайна сметка ще ги обърнат срещу Путин

През април 2023 г. Държавната дума одобри поправки в законодателството, позволяващи и на 18-годишните завършили училище да подписват договори с Министерството на отбраната. Оттогава най-малко 40 руснаци, родени през 2005-2006 г., са загинали във войната. Всеки от тях е едва навършил 18 години по време на набора си.

А в списъка на BBC от началото на пълномащабната инвазия Русия е загубила най-малко 1426 войници на възраст до 20 години.

Изучавайки некролозите на загиналите, BBC забеляза, че стотици доброволци, подписали договор с руското министерство на отбраната през 2023-2024 г., са били изпратени на фронта в рамките на 10-14 дни след подписването на договора, както разрешава президентският указ от април 2023 г.

Такова кратко обучение значително намалява шансовете на новобранците да оцелеят на бойното поле, тъй като е очевидно, че те не са получили необходимото ниво на подготовка. На мнозина им липсват най-основните умения за оцеляване на бойното поле.

За сравнение, преди да бъдат изпратени в Афганистан, СССР обучаваше наборници от четири до шест месеца.

Доброволците - включително вчерашните ученици - сега са най-бързо нарастващата категория загуби от руска страна. От есента на 2023 г. BBC и "Медиазона" регистрира рязко и значително увеличение на смъртните случаи в тази група. От октомври насам жертвите сред доброволци не са падали под 75 души на седмица, често надхвърляйки 100 души на седмица.

По разпределение най-голям брой загинали са от възрастовата група от 31 до 40-годишни, следва групата на до 30-годишните.

По последни данни Башкортостан заема първо място по абсолютен брой идентифицирани смъртни случаи. Този регион отдавна беше в челната тройка по дадени жертви, но оглави списъка за първи път от началото на инвазията. Следват Краснодарският регион, Свердловска и Челябинска области. Това може да се дължи преди всичко на начина, по който руското министерство на отбраната сега попълва редиците си.

За да избегнат необходимостта от провеждане на нова вълна от мобилизация, руските служители се съсредоточиха върху активното набиране на хора на фронта, които биха могли да се интересуват от перспективата за стабилни и високи доходи, макар и в условия на повишен риск. Тази схема работи обаче предимно сред жителите на икономически изостанали и депресивни региони.

14,5% от потвърдените имена на загинали са били доброволци, т.е. дошли са във въоръжените сили като цивилни след началото на войната и са подписали договор по собствено желание. Други 12% са мобилизирани.

Най-голямата категория загуби идва все още от затворниците, които попълниха фронта от руските колонии. Те представляват 20% от всички идентифицирани загуби от руска страна.

От началото на инвазията си в Украйна Русия е загубила 3687 офицери, включително 428 души с чин подполковник и нагоре.

Сред загиналите са и 1060 елитни специалисти на командно ниво, включително от морската пехота, спецчастите, Росгвардия, както и военни пилоти.

С тактиката на "Вагнер" руската армия губи жива сила

С тактиката на "Вагнер" руската армия губи жива сила

Но и изтощава противника и отбранителната мощ на украинската артилерия

Особено висок е делът на жертвите сред офицерите от специалните части, както в ГРУ, така и в отрядите на Гвардията. Всеки пети убит офицер от специалните сили е имал командни звезди.

Реалният брой на загиналите от руската страна според наблюденията на BBC надвишава двойно потвърдените случаи. Броят 57 722 загинали също така не включва данни за загинали на фронта наети имигранти, както и загиналите от формированията на т.нар. Народно републики в Донецка и Луганска област.

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Позиция на Кремъл