Германия ще облекчи визовите изисквания за квалифицирани работници от Русия, точно когато вътрешната разузнавателна агенция на страната предупреди за повишен риск руски граждани, работещи за германски фирми, да бъдат вербувани за промишлен шпионаж, предупреди в. "Гардиън".

Правителството на канцлера Олаф Шолц рационализира процеса на кандидатстване за визи, като освобождава руските работници със специализирани познания в области като ИТ и комуникационни технологии от оценка на всеки отделен случай чрез федералния отдел по заетостта.

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Путин: Европа налага санкции на пазара на петрол и газ под натиска на американския си господар

Той обвини Запада за случващото се в Украйна

Така нареченото "глобално одобрение за достъп до пазара на труда", което се прилага само за руски служители на германски компании, които печелят най-малко 43 992 евро годишно, ще продължи до 30 септември.

От началото на руската инвазия в Украйна до началото на май Германия издаде над 600 визи за руски квалифицирани работници, които позволяват по-дълъг престой в Германия от 90-дневната т.нар. шенгенска виза.

Германското външно министерство съобщи на информационна агенция dpa, че през април е издало около 350 работни визи чрез посолството си в Москва, в допълнение към още 190 работни визи, издадени от генералното консулство в Санкт Петербург. Повечето от получилите такива визи вече са работили за германски фирми, припомня ДПА.

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Това е заявил министърът на икономиката на страната

Германия вече е дом на около 235 000 притежатели на руски паспорти, което е повече от всяка друга страна в Европейския съюз.

Едва миналата седмица Федералната служба за защита на конституцията издаде специално предупреждение, че руските граждани, които предстои да се преместят в Германия, както и тези, които вече работят в страната, са изправени пред повишен риск да бъдат изнудвани или подложени на друг натиск да събират информация, полезна за руската икономика, която все повече е откъсната от световните мрежи за знания.

Германия и Италия не се отказват от руския газ

Германия и Италия не се отказват от руския газ

Откриват сметки в рубли, но не нарушават санкциите

Германски неправителствени организации обаче критикуват кабинета на Олаф Шолц, че няма активна политика за защита на руските независими журналисти, издания и медии.