Армията на Афганистан не е успяла да се опълчи на талибаните, защото е била пълна с "мъртви души", разкри бившият финансов министър на страната.

Пред BBC Халид Пайенда заяви, че повечето от 300 000-те войници и полицаи, включени в счетоводните книги на правителството, изобщо не са съществували. А "войници фантоми" са били добавяни към официалните списъци, за да могат генералите да прибират заплатите им.

През август талибаните успяха изключително бързо да поемат контрола над Афганистан, след като американските сили се изтеглиха след 20 години престой в страната.

Според Пайенда, който подаде оставка и напусна страната след смяната на режима, броят на войниците може да е бил изкуствено завишен повече от шест пъти и да е включвал "дезертьори и мъченици, които никога не са били отчетени, защото някои от командирите са пазели банковите им карти и са теглили заплатите им".

Военен командир на талибаните убит при атаката срещу болницата в Кабул

Военен командир на талибаните убит при атаката срещу болницата в Кабул

Десетки загинаха при нападението на "Ислямска държава"

"Как се правеше отчетността - питаш началника на съответната провинция колко души има и въз основа на това изчисляваш заплатите и разходите за храна. И те винаги бяха завишени", казва бившият министър.

Пайенда допълни, че на съществуващите афганистански войници често не се е плащало навреме, докато лидери на местни милиции са играели "двойни игри" - получавали са и заплата от правителството, и плащания от талибаните, за да се предадат без бой.

Талибаните увериха, че подкрепят строителството на газопровода ТАПИ

Талибаните увериха, че подкрепят строителството на газопровода ТАПИ

Той ще свързва Туркменистан, Афганистан, Пакистан и Индия...