Повече от 100 000 войници от африканско и етническо малцинство, загинали в борбата за Британската империя през Първата световна война, не са били почетени подобаващо заради "широко разпространен расизъм", се казва в нов доклад, цитиран от "Франс прес".

Комисията за военните гробове на Британската общност (CWGC) се извини, след като разследване e установило, че загиналите военнослужещи "не са били почетени по име или евентуално не са били отбелязани изобщо", добавяйки, че броят на войниците, към които отношението е било несправедливо, може да достига около 350 000 души.

Министърът на отбраната Бен Уолъс трябва да вземе отношение днес в парламента във връзка с констатациите на доклада.

Докладът беше публикуван, докато Великобритания взема под внимание наследството от колониалното си минало и връзките с робството, на фона на протестите против расизма и Black Lives Matter ("Животът на черните има значение").

Миналия месец имаше остра реакция на доклад по поръчка на правителството, който заключи, че предразсъдъците продължават, но страната не е "институционално расистка", вбесявайки борците за равенство.

CWGC заяви, че провалът да се почетат войниците е "повлиян от недостиг на информация, грешки, наследени от други организации и мненията на колониални администратори, като обаче в основата на всички тези решения бяха здраво установените предразсъдъци, предубеждения и всеобхватен расизъм на съвременните имперски нагласи".

Комисията цитира разговор от 1923 г. между бригаден генерал Гордън Гугисбърг, тогавашният губернатор на контролирания от Великобритания Голд Коуст (днешна Гана), и тогавашния председателят на Комисията за военните гробове Артър Браун.

Гугисбърг каза, че "средният местен жител... не би разбрал или оценил надгробен камък", тъй като е привеждал доводи за колективни паметници без индивидуални имена.

CWGC е създадена по време на Първата световна война, за да поддържа паметта на военните жертви на Великобритания. Тя се грижи за военни гробове на 23 000 места в повече от 150 държави, почитайки близо 1,7 млн. души.

Комисията за имперските военни гробове (IWGC), която се превърна в CWGC, е основана на принципа на "равнопоставеност на отношението към жертвите", независимо от ранг, класа, религия или произход.

Но докато тази цел беше постигната в Европа, "обещанието за равенство имаше ограничения другаде", където имаше битки по време на конфликта, се казва в доклада.

"В противоречие с основните принципи на организацията, е изчислено, че между 45 000 и 54 000 жертви (предимно индийски, източноафрикански, западноафрикански, египетски и сомалийски военнослужещи) са отбелязани неравно", се уточнява в доклада.

"За някои, вместо да маркират поотделно гробовете им, както би направила IWGC в Европа, тези мъже бяха почетени колективно на паметници. За други, които са изчезнали, имената им бяха записани в регистри, а не на камък. Още 116 000 жертви (предимно, но не изключително, източноафрикански и египетски военнослужещи) - но потенциално около 350 000 души - не бяха отбелязани поименно или евентуално не бяха отбелязани изобщо", става ясно още от доклада. 

CWGC призна, че не е "изпълнила изцяло своите отговорности по това време и приема констатациите и недостатъците, установени в този доклад, и ние се извиняваме безрезервно за тях".

Генералният директор на CWGC Клер Хортън каза: "Събитията отпреди век бяха погрешни тогава и сега са погрешни."

Изследването е направено след документален филм по въпроса от Дейвид Лами, основен опозиционен депутат от лейбъристите, който е говорител на партията по проблемите на правосъдието.

"Никое извинение никога не може да компенсира достойнството, претърпяно от "Незапомнените", написа той в "Туитър".

"Това извинение обаче предлага възможността ние като нация да работим през тази грозна част от нашата история - и да отдадем дължимото си уважение на всеки войник, който е пожертвал живота си за нас", изтъкна той.