Американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще направи дипломатическия си дебют на срещата на Г-20 в Германия, където неговите колеги се надяват да разберат какво означава "Америка на първо място" за останалата част от света, отбелязва "Франс прес".

Страната домакин Германия таксува двудневната среща като шанс за 20-те водещи икономики да обсъдят как да работят заедно по предизвикателства, вариращи от климатичните изменения до сирийската война във време на геополитически катаклизми.

Но всички погледи ще бъдат насочени към първия дипломат на Америка, чието първо пътуване до Европа ще го изправи лице в лице със съюзници, които се нуждаят от гаранции, че президентът Доналд Тръмп няма да преустанови провежданата от десетилетия от САЩ външна политика въпреки сприхавата си реторика по темата по време на предизборната си кампания.

Тилърсън ще има също така първа среща с руския външен министър Сергей Лавров в Бон, разговори, които ще бъдат внимателно следени за всякакъв намек за сближаване след завихрилия се скандал заради връзките на приближени на Тръмп с Кремъл.

Двамата ще обсъждат двустранните отношения, които "бяха доведени до задънена улица от предишната администрация", изтъкна говорителят на руското външно министерство.

Срещата на Г-20 би могла също така да предостави възможност за среща с китайския външен министър Ван И, чието присъствие беше потвърдено в последния момент, след като Тръмп препотвърди придържането на САЩ към позицията, заемана от десетилетия, че Тайван е китайска територия, като се отказа от по-ранни коментари, които поставиха под съмнение политиката на "Един Китай".

Ако бившият шеф на американския петролен гигант ExxonMobil Тилърсън среща трудната задача да изясни понякога противоречивите политически сигнали на Тръмп към международната общност, той няма да го прави съм.

Американският военен министър Джеймс Матис присъства на втория ден на срещата на НАТО в Брюксел, докато вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще бъде най-високопоставеният американски представител на Конференцията за сигурност в Мюнхен от петък.

"Има множество неясноти относно това какво искат, какво планират", коментирал европейски дипломат за администрацията на Тръмп пред "Ройтерс", допълвайки: "Надяваме се, че ще получим известна яснота в идните седмици."