Украинският президент Володимир Зеленски смята, че войната на Русия срещу Украйна е "по-близо до завършване", отколкото повечето хора смятат, и призова съюзниците да укрепят украинската армия, цирита думите му БиБиСи.

"Планът за победа е укрепването на Украйна. Затова молим нашите приятели, нашите съюзници да ни укрепят. Това е много важно". "Мисля, че сме по-близо до мира, отколкото си мислим. Ние сме по-близо до края на войната", каза Зеленски в интервю за ABC News.

Украинският президент Владимир Зеленски в Съединените щати планира да представи украинския "план за победа" на президента Джо Байдън, членовете на Конгреса, както и на кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

Във вторник Зеленски участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна, а в сряда ще говори пред Общото събрание на ООН.

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Въпроси към стратегията на Украйна за 2025 г, четвъртата година на войната

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментира думите на Зеленски, като заяви:

"Знаете, че всяка война, по един или друг начин, завършва с мир. Но за нас няма абсолютно никаква алтернатива освен постигането на нашите цели. Веднага след като тези цели бъдат постигнати по един или друг начин, специалната военна операция ще бъде завършена"

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч пред Общото събрание на ООН, която, както самият той отбеляза, беше последната му като държавен глава.

Зеленски придумва Германия, Индия и Япония за още помощ за Украйна

Зеленски придумва Германия, Индия и Япония за още помощ за Украйна

Украинският президент проведе разговори с лидерите на трите страни

Освен всичко друго, Байдън каза, че войната, водена от руския президент Владимир Путин, не е постигнала целите си, но това не отменя необходимостта да продължи да подкрепя Украйна. В залата присъства украинският президент Владимир Зеленски.

"Войната на Путин не постигна основната си цел. Той се опита да унищожи Украйна, но Украйна все още е свободна. - каза Байдън. "Той се опита да отслаби НАТО, но НАТО е по-голям, по-силен и по-обединен от преди, с два нови члена: Финландия и Швеция."

"Но не можем да се отпуснем", продължи той. "Сега светът е изправен пред друг избор: ще продължим ли да подкрепяме Украйна, за да й помогнем да спечели войната, или ще се отдалечим и ще позволим агресията да се възобнови и нацията да бъде унищожена?"

"Знам какъв е отговорът ми: не можем да се уморим, не можем да погледнем настрани, няма да отслабим подкрепата си за Украйна, докато Украйна не постигне справедлив и траен мир", каза Байдън.

Зеленски: Само силна Украйна може да доведе Путин на масата за преговори

Зеленски: Само силна Украйна може да доведе Путин на масата за преговори

Позицията на Украйна за преговорите не е промяна в принципите, а отговор на неискрените усилия на Русия за диалог