Американски военни заявяват, че са успели за заловят един от военните лидери на талибаните Мулла Абдул Гани Барадар. Той се счита за втория в йерархията на талибаните след духовния лидер на движението Мулла Омар.

Операцията по неговото залавяне е проведена в град Карачи от пакистанските служби за сигурност, пакистанските военни и с участието на ЦРУ.

Източници обаче на талибаните отричат тази информация и утвърждават, че Бардар се намира в Афганистан и всъщност ръководи движението както и преди, пише БиБиСи.

Според коментарите на телевизия ABC News това е най-издигнатата фигура на талибаните, която е залавяна от началото на войната през 2001 година до днес.

Според разузнавателни данни Барадар е ръководил ежедневните операции на талибаните - както във военна, така и във финансов план. Той се е занимавал с планирането на операциите, назначавал е командирите и е разпределял средствата.

Именно на него се приписва стратегията, че талибаните не трябва да се противопоставят на превъзхождащите ги в техническо отношение американски военни, а трябва да се води партизанска война.
По време на управлението на талибаните в Афганистан Мулла Абдул Гани Бардар е бил заместник-министър на отбраната.

Арестът на Бардар съвпада с обявената мащабна операция на международните сили против талибаните в южните провинции на Афганистан.

Според информациите операцията в една от най-конфликтните провинции Хелманд протича успешно. До този момент районът се контролираше от талибаните и властта на официалното правителство беше само на хартия.

Според изявленията на генерал Шер Мохамед Зазаи, един от ръководителите на афганистанските част, съпротивата на бунтовницина практика е сломена".

В момента много райони около Марджи се прочистват от заложените от талибаните взривни устройства и мини, като за това местните жители подпомагат сапьорите.