Сърбия е в много по-тежко положение отпреди и над нея са надвиснали тежки черни облаци. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си със сръбския патриарх Порфирий, съобщават местните медии.

По негови думи някои световни лидери предвиждат много по-трудни времена от онези преди и по време на Втората световна война. Правим всичко възможно, за да се подготвим за такъв сценарий, увери президентът.

Днес повече отвсякога имаме нужда само от мир, не само тук, но и за цялото човечество, обърна се той към патриарха.

Вучич предупреди, че Сърбия "се намира в доста специфична ситуация поради проблема с Косово и очаква още по-мощен натиск срещу Белград".

От деня, в който Владимир Путин обясни от формално-правна и политическа гледна точка защо напада Украйна, всички западни сили работят за ускорено разрешаване на косовския възел, за да изземат от ръцете на Путин неговите аргументи, поясни той.

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Сърбия, поради географското си положение, ще сподели енергийната и политическата съдба на Европа, каквато и да е тя

Вучич припомни, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия и поради тази причина е подложена на огромен натиск. Това ни създава големи проблеми и те ще стават все по-големи, прогнозира президентът.

"Никога не съм виждал такъв натиск, изправени сме пред истерия и никой не иска да чуе, камо ли да слуша. Безпрецедентна истерия, дипломацията вече не съществува", обобщи той.

По тази причина Вучич поиска помощ от църквата.

"Без нашата църква нашият народ извън границите ни трудно ще оцелее. Трябва да ни помогнете всички хора да разберат позицията на Сърбия. Всички да бъдем заедно. Да бъдем единни в тези времена", обърна се той към сръбския патриарх.

Борел: Политиката на Сърбия спрямо Русия не е съвместима с ЕС

Борел: Политиката на Сърбия спрямо Русия не е съвместима с ЕС

Сърбия да се ангажира с европейските ценности и външна политика