Сръбският президент Александър Вучич изрази днес твърдата позиция на страната по отношение на запазването на баланса между европейската интеграция и традиционните ѝ връзки с Русия и Китай, предаде агенция ТАНЮГ. В интервю за телевизия "ТВ Първа" Вучич отбеляза, че Сърбия остава на европейския път, но същевременно поддържа стабилни отношения с Руската федерация и Китай, дори при трудни условия.

Вучич подчерта, че политиката му е насочена към защита на интересите на Сърбия, като заяви, че слуша нуждите на страната и не се влияе от външния натиск. По думите му, проучване на изследователския център "Демостат" показва, че сръбските граждани биха го подкрепили за присъединяване както към Европейския съюз, така и към групата БРИКС, но той подчерта, че такова разделение не бива да се случва.

Вучич посочи, че външнополитическият курс на Сърбия няма да се промени изведнъж. Той изрази увереност, че с водената политика успява да поддържа добри отношения както с руския президент Владимир Путин, така и с високопоставени европейски лидери като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която наскоро бе на посещение в Белград.

Сърбия няма да налага санкции на Русия

Сърбия няма да налага санкции на Русия

Вицепремиерът Александър Вулин увери, че балканската страна няма да стане част от антируската истерия

"Не ми беше лесно да обясня на президента Путин защо няма да отида на срещата на върха на БРИКС в Казан", отбеляза Вучич, подчертавайки, че решението му е взето в името на стратегическите интереси на Сърбия. "Ние сме малка страна и често се държим все едно сме Китай или Индия, но не сме и няма да бъдем", добави той. Президентът предупреди, че до 2050 г. населението на страната може да намалее до 5,2 милиона, ако не бъдат предприети решителни действия.

В заключение, Вучич прогнозира, че натискът върху Сърбия да избере страна между Европа и Русия ще се засилва, но той постави въпроса: "Кой е на страната на Сърбия?"

Полша не вижда ЕС пълен без Сърбия

Полша не вижда ЕС пълен без Сърбия

Но санкциите срещу са това, което в момента разделя страните