Президентът на Сърбия Александър Вучич отрече синът му Данило Вучич да е замесен в нападението срещу косовската полиция в село Банска на 24 септември, съобщава "Евронюз".

Реакцията му идва, след като министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла заяви, че в атаката в Северно Косово е участвал Милорад Йевтич, който по негови думи е "известен като един от най-близките сътрудници на Данило Вучич, син на сръбският президент Александър Вучич".

"Остава службите за сигурност да разберат дали освен Вучич и висшите сръбски държавни структури, синът му също е участвал в планирането и организирането на терористичната атака в Банска", написа Свечла във Фейсбук.

В отговор на отправените обвинения Вучич подчерта в "Инстаграм", че синът му "няма нищо общо" с атаката в Банска, "освен че иска Сърбия и "Косово и Метохия" като част от нея, в съответствие с Хартата на Обединените нации".

Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Косово обвинява Сърбия в опит да анексира Севера

Министърът на вътрешните работи Джелал Свечла каза че нападателите са се подготвяли дълго време във военни бази

"Първата характеристика на страхливеца е, когато напада семейството на някой друг, неговите деца, защото те винаги са най-лесната мишена", написа Вучич, обръщайки се към премиера на Косово Албин Курти, въпреки че той не е коментирал твърденията на Свечла за сина на сръбския президент.

Свечла заяви, че след нападението в Банска властите открили личен документ на Йевтич, съгласно който "от последните пет посещения на сина на Вучич в Косово четири пъти те са били заедно в една кола".

На 24 септември сръбска въоръжена група нападна патрулен отряд на косовската полиция на път в село Банска в Северна Косово, като при атаката загина един униформен .

Престрелката предизвика нова международна загриженост относно стабилността в Косово, което е с етническо албанско мнозинство и обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и намеса на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и виждат Белград като своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието от миналия месец беше най-лошото от години.

Косово има доказателство за участието на Сърбия в нападението в страната

Косово има доказателство за участието на Сърбия в нападението в страната

Сръбската армия е предоставила гранатомети на нападателите