Сърбия не отказва да се присъедини към Европейския съюз, но няма да следва анти-руска политика, съобщи президентът Александър Вучич в интервю за ТАСС в навечерието на посещението на Владимир Путин в Белград.

"За разлика от другите, ние не искаме да основаваме нашия европейски път на анти-руска политика. Понякога изглежда, че най-лесният начин е да се получи билет за присъединяване към западни организации и институции, ако кажеш нещо срещу Русия. Ние няма да участваме в това", коментира Вучич и допълни, че в Брюксел "знаят, че ние не гласуваме срещу Русия и срещу руските интереси".

"За присъединяване към ЕС е нужно политическото съгласие не само от хората в Сърбия, но и от хората в Брюксел и във всички държави-членки на ЕС. Дали това може да се случи и кога не мога да кажа. И никой не може да каже", обясни той и добави, че в региона "някои изграждат своята национална идентичност в борбата срещу сърбите".

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Иска и Китай да използва авторитета си за запазване на мира в региона

Вучич коментира и че Сърбия не "иска да се присъедини към НАТО. Ние не се нуждаем от това, нямаме такива стремежи. И не го крием. Сърбия иска да бъде независима".

"Искаме да имаме собствена армия, искаме да я укрепим, въпреки че е малка. Днес армията ни е по-силна от преди пет години ... Имаме добро сътрудничество с руския министър на отбраната Сергей Шойгу", добави сръбският президент.

"Благодарен съм на Шойгу и на руската армия за подкрепата и съдействието, сътрудничеството ни ще продължи да се развива", коментира Александър Вучич.

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Принудителните решения не водят до стабилност, коментира Ивица Дачич