Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "има политическата смелост за решаване на косовския въпрос", съобщава "Б92".

"Ще има мир, докато някой не атакува физически сърбите и започва да ги убива, това няма да го понеса", коментира той.

Вучич обясни, че има разрешението на сръбското правителство за преговори, но вероятно няма да има решение, защото има много различни цели и фактори в света, които могат да правят чрез своите мрежи и агенции каквото си искат и да унищожат всеки опит за разговор и постигане споразумение.

Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО

Военни не могат да влизат в Северно Косово без разрешение от НАТО

Въпреки опитите на Прищина нейната армия да оперира в цялата територия

"Не съм оптимист за постигането на споразумение, въпреки че съм готов да говоря с Прищина веднага след като митата бъдат премахнати", обясни той.

Вучич добави, че е "много притеснен, че този проблем ще остане за нашите деца".

"Ще направя всичко, за да не стане така. Ще загубя много от репутацията си, защото знам, че е непопулярно, но ще се боря за споразумение", допълни той.

Вучич обясни, че е реалистично да не се стигне до такова и че това ще бъде "най-голямата му грешка".

11 години от независимостта на Косово

11 години от независимостта на Косово

Хашим Тачи: Това е исторически акт

Той подчерта, че "няма политически да остави този проблем да остане неразрешен, но вече знае, че ще бъде политически победен по този въпрос".

"Аз ще се бия с цялата си сила и сърце, но знам 99 процента, че няма да успея. Нямам проблем с това в историческия смисъл, но имам заради реалния живот на нашите хора. Не съм от тези, които искат всичко да бъде наше, а по-скоро от тези, които са отговорни, и този, който успя да върне Косово към политическата карта на света", коментира Вучич.

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Не стихва напрежението между двете балкански държави

Запитан дали има представа за решение, той отговори утвърдително и подчерта, че ще го представи "на същата секунда, когато някой го приеме, а това трябва да се направи предимно от албанците".

Той добави, че вече е "казал някои идеи, но не и някои други".

Замразеният конфликт вече не съществува, подчерта той, "тъй като албанците вече не го искат, те искат да консолидират напълно държавата, която са създали през 2008 г., те са нервни и не рядко правят погрешни решения, и това се вижда от Европа и САЩ, и те бързат да го решат, защото виждат нервността на албанците и виждат, че това може да доведе до конфликт."

Русия "скочи" на Запада заради за създаването на косовската армия

Русия "скочи" на Запада заради за създаването на косовската армия

Това драстично увеличавало ескалацията на напрежение на Балканите