Военновъздушните сили на САЩ и Русия проведоха съвместни военни учения в Сирия във вторник.

Това съобщи началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб на Русия генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от Интерфакс.

Днес в 11 часа сутринта московско време се проведоха съвместни тренировки между ВВС на Русия и САЩ с цел избягване на опасно доближаване на самолетите, изтъкна той и припомни, че миналият месец двете държави подписаха меморандум за избягване на инциденти във въздушното пространство на Сирия.

Той поясни, че в рамките на взаимодействието с международната антитерористична коалиция и със страни от региона по предотвратяване на инциденти във въздуха над Сирия успешно се развива сътрудничеството с американските колеги.

По думите на Картаполов по време на ученията са били отработени въпроси, свързани с оповестяване, организация и взаимодействие, обмен на информация между щабовете на оперативните групи и пунктовете за управление на ВВС на Русия в авиобазата „Хмеймим" и центъра за стратегически въздушни операции на САЩ в Катар.

От думите му стана ясно, че в специални зони руски самолети и самолети на водената от САЩ коалиция са се доближавали на минимално безопасно разстояние от 3 морски мили (5,5 километра), установили са контакт и са обменили съобщения за параметрите на полетите на руски и английски език.

Картаполов добави, че след връщането на самолетите в базите е бил проведен разбор на полетите.

Генералът също каза, че Русия и Израел продължават да обменят информация за ситуацията във въздушното пространство на Сирия.

Американски военен пък съобщи, че в „комуникационния тест" са участвали един американски боен самолет и един руски. Представителят добави, че двата самолета са се доближи на 8 километра един от друг и че тестът е продължил около 3 минути.