Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов заяви, че в региона са регистрирани 10 експлозии. Според него взривовете са засегнали критична инфраструктура и в няколко района има прекъсване на електрозахранването.

В социалните мрежи се появиха съобщения за прекъсвания не само на електричеството, но и на водата и отоплението, включително и в град Харков. Кметът на Харков Игор Терехов също не го изключва в телеграфа си.

Съобщава се и за няколко руски тежки бомбардировача във въздуха, но досега не са наблюдавани изстрелвания на ракети.

В последните две седмици Харков е подлаган на редовен обстрел, а Киев "не изключва" нов руски натиск в Харковска област, от която силите на Москва бяха отблъснати по време на светкавична украинска контраофанзива миналото лято.

Появи се информация за обстрел на град Запорожие - секретарят на градския съвет Анатолий Куртев съобщи, че за един час са засечени 17 ракети. Те са атакували обекти от енергийната инфраструктура, като информацията за щетите и жертвите се уточнява.

В ранните часове въздушна тревога над Украйна бе обявена именно за Харков, Запорожие и източните райони на Украйна.

За момента въздушната тревога е отменена във всички региони, но през нощта тя бе обявявана и отменяна поне два пъти.

Експлозии са регистрирани и Днепър.

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Той призна косвено с удари по цели в руския тил

Киев очаква именно регионите на Харковска или Запорожка области да бъдат цели на новата офанзива, с която Москва ще иска да си върне инициативата в едногодишната си военна кампания в Украйна.

Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, а и президентът Володимир Зеленски предупредиха, че Кремъл не се е отказал от намерението си завземе изцяло Донецка и Луганска области на изток, които Москва обяви за своя територия миналата година след референдуми, отхвърлени от Киев и Запада като измама.