Утрото на 26 юни в Киев започна неспокойно, съобщава агенция "Униан". Жители на града са чули няколко взрива. По-късно тази информация е потвърдил кметът на украинската столица Виталий Кличко.

За това Кличко е писал в страницата си в Telegram.

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Киев иска помощ от Запада

Първоначално в местни Telegram-канали се е появила информация, че жители на няколко града са видели ракети, които са летели в посока Киев. Впоследствие е съобщено, че в столицата са избухнали експлозии. По-късно информацията е коментирал и кметът Кличко.

Той е потвърдил за взривовете и отбелязал, че те са чути в Шевченковски район. От думите на Кличко става ясно, че е възможно да има пострадали, тъй като на мястото на инцидента са пратени медици.

В Харков и региона отново се чуват експлозии

В Харков и региона отново се чуват експлозии

Четвърта седмица се водят боевете за Северодонецк

"Приятели! Няколко взрива в Шевченковски район. Екипи на Бърза помощ и спасители отиват на място. По-подробна информация - по-късно", е съобщил той.

След това Кличко е добавил също, че медиците и спасителите вече се пристигнали на мястото на инцидента. Той е съобщил още, че специалисти евакуират хора от две жилищни сгради.

Взривове събудиха Киев

Взривове събудиха Киев

Няма информация за пострадали и щети

Припомняме, че вчера Русия предприе масирана ракетна атака срещу Украйна. За пръв път руски бомбардировачи изстреляха крилати ракети и от въздушното пространство на Беларус - 24 ракети удариха Житомир и предградията му. Един военнослужещ беше убит, а друг бе ранен.

На ракетен обстрел бяха подложени подложени също централния украински град Днепър и Запорожие в югоизточната част на страната.

Бяха изстреляни и шест ракети по военен обект в района на Яворов в Лвовска област. Две от шестте ракети, изстреляни от Черно море, бяха свалени от силите за противовъздушна отбрана. Беше съобщено за четирима пострадали.

Ракетни удари имаше и по селище Десна в Черниговска област. Към него бяха изстреляни общо 20 ракети откъм Беларус, както от самолети, така и от земята. Инфраструктурата на населеното място е напълно разрушена.

Украйна: За първи път крилати ракети идват от небето на Беларус

Украйна: За първи път крилати ракети идват от небето на Беларус

От началото на войната Киев предупреждава, че Беларус може да бъде използван

По-късно "Униан" разпространи информация за ракетния обстрел в Киев от Държавната служба за извънредни ситуации (ГСЧС). По предварителни данни има пострадали.

В 06:29 ч. е съобщено за пожар в 9-етажна жилищна сграда.

Веднага на място са пристигнали най-близките пожарно-спасителни екипи. Те са установили, че вследствие на обстрела е възникнал пожар в 9-етажна жилищна сграда. Частично са разрушени 7-ия, 8-ия и 9-ия етаж. Пожарът е обхванал площ от 300 кв. м.

"Към момента се провеждат мероприятия по ликвидирането на пожара и спасяването на хората. По предварителни данни има пострадали. На място работят 19 единици противопожарна техника и 67 души личен състав", се казва в съобщението.

NYT: ЦРУ, американски и западни командоси помагат на Украйна срещу Русия

NYT: ЦРУ, американски и западни командоси помагат на Украйна срещу Русия

Специално звено координира оръжейните доставки

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешната си сводка за ситуацията на фронта съобщава, че руснаците са се съсредоточили върху обкръжаването на украинските сили край Лисичанск.

Под обстрел за районите на селата Вовчояровка, Лоскутивка, Бяла гора, Верхнекаменка, Вемка, Верхнекаменске и Золотаровка. Двойка самолети Су-25 нанесоха въздушен удар в близост до село Била Хора.

В посока Северск руснаците обстрелват с артилерия граничните райони на Сумска и Черниговска област.

Продължават сблъсъците в Харковска област, в посока Славянск, както и в Запорожско.

Ситуацията във Волинска и Полеска област остава непроменена. Руската армия не е била активна в посока Краматорск.