Пентагонът е обезпокоен от възможността за пряк военен сблъсък с Русия в Сирия след "някои действия" на руските сили, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на неназовани висши военни от САЩ.

"Този месец руските сили проведоха редица операции срещу водената от САЩ коалиция в Сирия, включително една тази седмица в стратегически разположена база в южната част на страната", съобщават източниците на вестника.

Русия е предупредила американската страна по наличната линия за комуникация за удара, така че не са установени жертви, твърдят източниците на вестника, като отбелязват, че той е "изпълнен с пряк конфликт" и че "грешна преценка може да прерасне в непреднамерен конфликт между американските и руските сили в Сирия".

Задържан е висш лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Задържан е висш лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Това обяви ръководената от САЩ комбинирана оперативна група

WSJ уточнява, че въздушните удари са били насочени срещу гарнизон близо до границата на Сирия с Йордания в югоизточната част на страната.

Контингентът на САЩ влезе в Сирия в началото на гражданската война през 2011 г.; седем години по-късно, през декември 2018 г., тогавашният президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на военните от Сирия. Той обясни, че решението се дължи на поражението на повечето от бойците на Ислямска държава.

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова активност на Турция в Сирия би отклонила поне временно и вниманието от украинския театър на военни действия, а и би заложила прът в краката на вътрешната опозиция на Ердоган

В същото време на сирийска територия остава ограничен контингент от американски военни специалисти, които оказват подкрепа на въоръжената опозиция. В Сирия има около 900 американски военнослужещи, които са разположени в базата Ал-Танф (южната част на Сирия) и в източните полета.