Съединените щати тайно са модифицирали ракетните системи HIMARS, които са доставили на Украйна, за да намалят обхвата им. Това разкри в. "Уолстрийт джърнъл" (WSJ).

Според администрацията на Байдън тази превантивна мярка е необходима, за да се намали рискът от ескалация на конфликта с Русия, ако украинската армия реши да използва американските ракетни системи за нанасяне на удари по руска територия.

САЩ са доставили на Украйна общо 20 комплекса HIMARS и голям брой ракети със сателитно насочване с обсег около 75 км. Тези ракети, наречени GMLRS, се използват активно за нанасяне на удари по руски складове за боеприпаси, транспортни мрежи и командни пунктове в окупираната територия на Украйна.

Lockheed Martin увеличава производството на HIMARS

Lockheed Martin увеличава производството на HIMARS

Интерес към артилерийската установка от Източна Европа

Въпреки това, поради специални модификации, HIMARS не могат да използват мощни ракети ATACMS, способни да поразяват цели на разстояние до 300 км.

САЩ така или иначе не доставят ракети ATACMS на Украйна, но все пак са направени модификации, в случай че Киев може да придобие ATACMS от трети страни. Нещо повече, предоставените на Украйна HIMARS изобщо не могат да използват други ракети освен GMLRS, дори ако Киев би могъл сам да създаде или да се снабди с такива боеприпаси.

Пентагонът не навлиза в подробности какви точно модификации са били направени в украинските системи, а военните само потвърждават, че това се отнася както за софтуера, така и за механичните части.

Байдън: САЩ ще предоставят на Украйна още HIMARS

Байдън: САЩ ще предоставят на Украйна още HIMARS

Допълнителен пакет помощ за сигурност за Украйна

"От съображения за оперативна сигурност не коментираме публично конфигурацията на бойните системи, предоставени на нашите съюзници и партньори", заяви в тази връзка говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. - Но САЩ ще продължат да предоставят на Украйна средствата, от които тя се нуждае, за да се противопостави на руската агресия.