Администрацията на Байдън е загрижена, че в плана на украинския лидер Володимир Зеленски за спечелване на войната срещу Русия липсва всеобхватна стратегия и е малко повече от преопаковано искане за повече оръжия и премахване на ограниченията върху ракетите с голям обсег, казаха американски служители, цитирани от The Wall Street Journal.

В продължение на месеци президентът Володимир Зеленски представяше плана като рамка за победа над Русия и той трябва да информира президента Байдън за спецификата му в четвъртък по време на среща в Белия дом , когато за първи път администрацията на Байдън ще може да чуе плана в неговата цялост.

Но високопоставени американски и европейски служители, запознати с общите очертания на плана, казват, че той не предлага ясен път към победата на Украйна, особено след като руските сили постигат бавни, но стабилни успехи на бойното поле .

"Не съм впечатлен, няма много нови неща", каза един от висшите служители.

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Планът за победа на Зеленски: Украйна в НАТО и ЕС и доставки на оръжия

Въпроси към стратегията на Украйна за 2025 г, четвъртата година на войната

Планираното посещение на Зеленски във Вашингтон в четвъртък идва на фона на нарастващите обвинения от някои републиканци, че украинските политици се намесват във вътрешната политика на САЩ. Зеленски наскоро беше атакуван за критики към републиканския кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, а в сряда републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън призова за отстраняване на посланика на Украйна в САЩ заради обиколка на производствено съоръжение в Пенсилвания като част от това, което той нарече "очевидно събитие на партизанската кампания."

Докато САЩ и Украйна се надяваха да бъдат обединени по пътя напред, сега те се намират в решаващ момент от войната без споделена визия. Разногласията между Киев и Вашингтон също идват на фона на разногласия между САЩ и техните съюзници относно премахването на ограниченията върху способността на Украйна да използва ракети с голям обсег на руска територия.

За Русия мирните инициативи на Зеленски са митове и лъжи

За Русия мирните инициативи на Зеленски са митове и лъжи

Зад което е ясно, че стоят англосаксонците, настоя Мария Захарова

Централна част от плана изисква САЩ да дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжията, както Киев сметне за добре, каза финландският президент Александър Стуб в интервю за The Wall Street Journal. Без това правомощие, каза той, предложенията на Украйна в крайна сметка биха били "по-малко уместни", защото Киев ще се затрудни да отговори на продължаващите руски атаки.

Държавният секретар Антъни Блинкен на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник каза, че не се съмнява, че Украйна може да спечели войната.

Байдън в продължение на месеци отказва да отстъпи на отдавнашното искане на Украйна да премахне ограниченията върху ракетите с голям обсег, предоставени от САЩ и Обединеното кралство, което ще позволи на нейните сили да нанасят удари по военни цели дълбоко в Русия. Байдън се намеси въпреки призивите на британския си колега, тъй като служители на американската администрация твърдят, че подобни оръжия няма да променят стратегическата игра и биха могли евентуално да насърчат Владимир Путин да ескалира войната.

Позицията на САЩ е изправена пред твърд отпор от редица европейски лидери, които смятат, че след 2 години и половина Украйна е спечелила правото да противодейства на руските сили без никакви пречки. Говорейки в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица, някои световни лидери бяха видимо разочаровани.

Датският премиер Мете Фредериксен каза в сряда, че конфликтът е на "кръстопът" и разкритикува Запада, че губи време да говори за "червени линии", докато Русия напредва на бойното поле. "Трябва да гарантираме, че Украйна може да спечели тази война", каза тя, призовавайки западните лидери да дадат на Украйна оръжия с голям обсег "без ограничения" и да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО.

Полският външен министър Радослав Сикорски каза пред Journal, че е притиснал своите американски и британски колеги, включително държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, да позволят на Украйна да използва оръжията с голям обсег, както иска, отхвърляйки идеята, че Путин ще ескалира в отговор.

"Да не би да ми казвате, че Путин не използва - не хвърля - всичко, което има, срещу Украйна?" каза Сикорски.

Но германският канцлер Олаф Шолц застана на страната на нежеланието на Байдън да позволи свободно използване на ракети с голям обсег. "Германия няма да подкрепи премахването на ограниченията", каза той, малко преди да седне лице в лице със Зеленски във вторник,

"Това не би било съвместимо с личното ми убеждение", добави той.

Шолц категоричен: Германия не разрешава на Украйна обстрел на руска територия

Шолц категоричен: Германия не разрешава на Украйна обстрел на руска територия

Той повтори, че германски военни няма да отидат в Украйна

Съветът за сигурност на ООН даде възможност на украинския президент Володимир Зеленски да говори на форума в Ню Йорк във вторник.

В речта си в ООН в сряда Зеленски предупреди за предстоящи заплахи от страна на Русия срещу енергийната инфраструктура и ядрените централи на страната му , но не говори за подробности от мирния план, нито отправи искания, свързани с оръжия.

Зад кулисите Зеленски представя максималистично предложение с надеждата, че САЩ и техните съюзници ще дадат на Киев всичко, което иска, казаха американски и европейски служители. Но сегашното състояние на украинския план разочарова висшите помощници на Байдън, казаха американски служители, които през последните седмици пътуваха до Киев и бяха информирани за елементите на плана.

Те се надяваха да чуят нещо осезаемо, което администрацията на Байдън може да подкрепи само с четири месеца оставащи на поста.

Планът на Украйна в общи линии обхваща нуждите на Украйна на бойното поле, политическите реформи в страната и икономиката, каза високопоставен служител на Държавния департамент във вторник. Но американски и европейски служители казаха, че най-развитата част от плана е първата фаза - исканията, свързани с оръжия - докато останалите ключови елементи имат по-малко специфики.

Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна, нарече плана "много конкретен и ясен", но стигна само дотам, че "съдържа военни и дипломатически части и перспективи за по-нататъшни икономически ползи".

Притесненията относно плана на Зеленски и дебатът относно разрешаването на западни ракети с голям обсег да нанасят удари в Русия идват, когато войната се обръща в полза на Путин. Русия се доближава до ключовия логистичен център Покровск в източната част на Украйна и напредва в други близки градове като Угледар, минен център, почти обкръжен от руските сили, както и Торецк, който се намира в края на билото.

Байдън, по време на собствената си реч в ООН във вторник, призова Запада да поддържа отбраната на Украйна въпреки умората от война, която подкопава политическата воля на поддръжниците на Киев. "Няма да се откажем от нашата подкрепа за Украйна, докато Украйна не спечели справедлив и траен мир", каза той.

Кремъл ще проучи плана на Зеленски, ако бъде официално публикуван

Кремъл ще проучи плана на Зеленски, ако бъде официално публикуван

До момента Зеленски не е предоставил публично подробности за него