В четвъртък сутринта лондончани влачиха протестиращи срещу климатичните промени от вагони, при сблъсъци сблъсъци между пътници и активисти в час пик, които блокираха движението в британската столица, съобщава СиЕнЕн.

Протестиращите от глобалното екологично движение "Бунт срещу унищожението" се покатериха по вагони и се приковаха за влакове, блокирайки части от транспортната мрежа на града.

Демонстрантите, които възнамеряват да принудят правителството да действа срещу климатичните промени, окачиха черно знаме в източната част на Лондонската гара на Кенинг Таун: "Бизнесът, както обикновено = Смърт".

Със спиране на влаковете, ядосаните пътници скоро взеха нещата в свои ръце.

Видеоклипове в социалните медии показват граждани, които крещят срещу протестиращите върху влак и хвърлят предмети по тях, преди един пътник да хване протестиращ за глезените и да го завлече от покрива.

След това събралата се тълпата скача за физическа саморазправа, която приключва едва след като служителите на гарата и други пътници се намесват.

"Бунт срещу унищожението" не се подчиняват на забраната за протести в Лондон

"Бунт срещу унищожението" не се подчиняват на забраната за протести в Лондон

1455 от движението са били арестувани

Четирима души са арестувани заради инцидентите в Стратфорд и Кенинг Таун, според британската транспортна полиция. Полицията все ще е на гара Шадуел, където "специализирани екипи работят за отстраняването на четирима други протестиращи".

Пътниците се включиха в социалните медии, за да критикуват действията климатичните активисти, заявявайки, че групата пречи на работещите хора, като нарушава обществения транспорт и че блокирането на електрически влак е "лицемерно", тъй като принуждават пътниците да взимат таксита до работа.

Но климатичните активисти твърдят, че действията им са необходими, за да има радикални промени, необходими за обръщане на климатичната криза - "Въпросът, който хората трябва да си зададат, е: защо някой, независимо от класата си, независимо от тяхната раса, се чувства готов да се постави в ситуация толкова опасна, колкото тази, която видяхме тази сутрин. Протестиращите показаха невероятна постъпка на саможертва, за да се борят за живота на хиляди хора по света, които вече умират заради тази екологична криза", обяснява Джоел Скот-Халкс, говорител на климатичните активисти.

"Тук не става въпрос за спиране на конкретни видове транспорт, а за прекъсване на бизнеса ... всичко трябва да спре и трябва да направим драстични промени", допълва той.

Кметът на Лондон Садик Хан осъди протестиращите за акцията, която според него е "опасна", "контрапродуктивна" и недопустимо поведение срещу "лондончани, които използват градския транспорт, за да стигнат до работа".

Климатични активисти блокираха централата на БиБиСи в Лондон

Климатични активисти блокираха централата на БиБиСи в Лондон

Искат медията да отразява "пълната истина" за околната среда

Хан призова демонстрантите да "протестират мирно и в границите на закона", като добави, че действията им представляват несправедлива тежест за вече пренапрегнатите полицейски сили.

В изявление в четвъртък сутринта, след сблъсъците, климатичните активисти обявиха, че са разбрали, че насилието "е възможно", но че са готови да отидат в затвора заради тяхната кауза.

Групата добави, че блокирали централните линии на метрото в Лондон, защото "ще има сериозно влияние върху бизнеса в столицата".

Нормалната дейност вече е възобновено в транспортната мрежа на Лондон, според сайта Transport for London. Всички други линии работят както обикновено, но са притеснени от бъдещи действия, пише Metropolitan Line в "Туитър" и моли пътниците да не атакуват протестиращите или "да прибягват до насилие".

Климатични активисти заляха с изкуствена кръв британското финансово министерство

Климатични активисти заляха с изкуствена кръв британското финансово министерство

Подкрепят се с лозунга "Спрете финансирането на климатичната смърт"

Тази седмица Лондон стана първият град, който забрани "Бунт срещу унищожението" да организира протести. Полицията изгони активистите от импровизираните лагери на площад Трафалгар и други обекти в Лондон, където групата се събра, след като миналата седмица започна протестът "Международен бунт".

Климатичните активисти обявиха забраната в Лондон за "ерозия на демокрацията" и призоваха за по-голямо внимание към климатичната криза. В деня след обявяването на забраната съоснователят на движението Гейл Брадбрук се качи на входа на Министерството на транспорта във Великобритания, докато други активисти се приковаха за сградата отдолу. Брадбрук бе арестуван малко след това.

За една година "Бунт срещу унищожението" привлече хиляди протестиращи в ненасилствено гражданско неподчинение, целящо да принуди правителствата да се задействат срещу екологичен срив.

Въпреки че помогнаха за трансформирането на обществения дебат около климатичната криза, те са критикувани заради тяхната тактика.

При предишни демонстрации те заляха с 1800 литра фалшива кръв финансовото министерство на Великобритания, изляха фалшива кръв върху известната статуя Charging Bull на Уолстрийт и се приковаха на входа на офисите на енергийната компания в Холандия.

Климатичната истерия води до изчезване на здравия разум

Климатичната истерия води до изчезване на здравия разум

По-лесно се манипулира обществено мнение, отколкото се повлияват физическите процеси на цяла планета