Япония обмисля налагането на допълнителни икономически санкции на Русия, под формата на забрана върху износа към страната на превозни средства. Това стана ясно от пресконференция на главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

По думите му правителството ще обсъди какви конкретни стъпки ще предприеме Япония в контекста на европейските и американските наказателни мерки. Нищо не е решено все още, добави той.

Припомняме, че от април миналата година Япония забранява доставките за Русия на луксозни превозни средства на стойност над 6 милиона йени (43 000 долара). Сегашните планирани санкции може да обхванат по-евтините употребявани автомобили, които са много търсени в Русия.

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Япония с нова порция санкции срещу Русия

Санкционирани са 24 лица и 78 организации

По време на изказването си Мацуно коментира оттеглянето на Русия от зърнената сделка, като според него е жалко че страната е постъпила така. Той добави още, че Япония ще следи отблизо въздействието му върху глобалните доставки на храни.

В сътрудничество със страните от Г-7 и международната общност, Япония "настоятелно ще призове Русия да се върне към рамката за износ на зърно, за да гарантира рестартирането на инициативата", каза заключително Мацуно.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва