Японският премиер Фумио Кишида обяви в събота, че правителството обмисля облекчаване на строгите ограничения за влизане в страната от чуждестранни граждани.

Това може да бъде факт още следващата седмица, съобщи japantimes.co.jp.

"Ще вземем предвид научните познания, които придобихме за варианта Омикрон и промените в ситуацията както у нас, така и в чужбина, както и мерките за имигрантите, въведени от други страни", каза Кишида.

Забележките на Кишида дойдоха, след като бизнес всекидневникът Nikkei съобщи часове по-рано, че Япония е готова да облекчи ограниченията, като постепенно допуска повече бизнес пътници и студенти, след нарастващо разочарование от строгите ограничения.

Граничният контрол беше въведен в края на ноември, тъй като беше съобщен първият случай на Омикрон и трябва да изтече в края на февруари след множество удължавания.

Япония удължава COVID мерките в Токио и още 12 префектури

Япония удължава COVID мерките в Токио и още 12 префектури

Ограниченията остават в сила още три седмици

Преди изтичането им правителството планира да започне да приема повече от 1000 души на ден, като постепенно вдига тавана до няколко хиляди, съобщава Nikkei.

Очаква се училищата и компаниите да наблюдават пътуващите, а посетителите ще бъдат помолени да се самоизолират след влизане в страната, се казва в съобщението.

По-слабите ограничения за бизнес пътуващите ще важат както за краткосрочни пътувания, така и за дългосрочни премествания. Правителството ще даде приоритет на изследователите и инженерите, както и на служителите "на първа линия", се добавя в доклада.

Япония засилва поставянето на бустерни дози ваксини

Япония засилва поставянето на бустерни дози ваксини

Целта е 1 милион дози на ден до края на месеца