Японското правителство затяга ограниченията за чуждестранните инвеститори, които купуват в местни високотехнологични производители, в ход, който е близък до САЩ и твърдата политика по отношение на инвестициите от Китай, съобщава Nikkei Assian Review. 

Според плана на Япония, който трябва да бъде изпълнен до края на тази година, всяка инвестиция в производителите на технологични продукти като персонални компютри, мобилни телефони и чипове може да бъде блокирана, ако се счита за заплаха за националната сигурност. Това ще изисква изменение на Закона за валутната търговия и външната търговия.

Целта е да се предотврати изтичането на технология и укрепването на киберсигурността. Китай е възприеман като основна цел за тази политика.

Законът за обмен и търговия вече ограничава чуждестранните инвестиции в чувствителни индустрии, включително въздухоплавателни средства, ядрено оборудване и оръжия.

Предложената промяна ще добави още 20 сектора, включително интегрални схеми и устройства с полупроводникова памет. Тя ще обхваща и разработчиците на софтуер и услуги за обработка на данни.

Сегашният закон защитава компаниите, които произвеждат средства за предаване на данни за оръжия и това ще бъде разширено, за да включи производители на невоенни продукти.

Япония и Германия засилват партньорството в отбраната, бранят свободната търговия

Япония и Германия засилват партньорството в отбраната, бранят свободната търговия

Обсъдиха и агресивността на Китай в региона, ядрената програма на КНДР и Брекзит

Изменението ще изисква всеки чуждестранен инвеститор, който планира да придобие най-малко 10% от акционерно дружество или всяка част, която не е включена в списъка да докладва на правителството за проверка.

Ако има причина за безпокойство, правителството ще има властта да нареди на инвеститора да промени или отмени плановете си.

Предприятията като Hitachi, NEC и Panasonic, както и техните филиали и партньорски компании в подобни сектори се очаква да бъдат засегнати от правилата.

Планът е в момент, когато чуждестранните инвеститори играят все по-голяма роля в съживяването на затруднените японски производители.

Скорошен пример е Japan Display, които бяха придобити от тайванско-китайски консорциум. Миналата година Toshiba продаде своя чип памет Toshiba Memory на японско-американско-южнокорейски алианс, воден от Bain Capital.

Влиза в сила споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония

Влиза в сила споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония

БВП на новата икономическа зона ще бъде 30% в световен мащаб