Нарастващото военно напрежение около Тайван, както и икономическото и технологично съперничество между Китай и САЩ заплашват мира и стабилността в Източна Азия, докато балансът на регионалните сили се променя в полза на Пекин. Това посочва Япония в годишната си бяла книга за отбраната, информира "Ройтерс".

"Необходимо е да обръщаме голямо внимание на ситуацията с усещане за криза повече от всякога", се изтъква в документа в нов раздел за Тайван. "По-специално конкуренцията в технологичните области вероятно ще стане още по-интензивна", се подчертава за борбата между САЩ и Китай.

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай обещава и по-решително противопоставяне на външна намеса в страната и Хонконг

Прегледът на отбраната, одобрен от правителството на премиера Йошихиде Суга днес, посочва Китай като основната грижа за националната сигурност на Япония. Неотдавнашното повишаване на военната активност на Пекин около Тайван разтревожи Токио, тъй като островът се намира близо до веригата Окинава в западния край на Японския архипелаг.

Китайският президент Си Цзинпин този месец обеща да завърши "обединението" с Тайван, а през юни разкритикува САЩ като "създатели на риск", след като изпратиха военен кораб през Тайванския проток, отделящ острова от континента.

Вицепремиерът на Япония и министър на финансите Таро Асо този месец в реч настоя, че Япония трябва да обедини сили със САЩ, за да защити Тайван от всякаква инвазия. По-късно Асо изтъкна, че всеки непредвиден случай по отношение на Тайван трябва да бъде разрешен чрез диалог, след като беше попитан за коментарите, които предизвикаха остра реакция от страна на Пекин.

Китай стресна Тайван с 28 изтребителя и ядрени бомбардировача

Китай стресна Тайван с 28 изтребителя и ядрени бомбардировача

Предупреждава всички, че никой няма да забие клин между Китай и Русия

Докато военното съперничество между САЩ и Китай се задълбочава, тяхната икономическа конкуренция подклажда надпревара за водеща роля в ключови технологии като полупроводници, изкуствен интелект и квантови изчисления.

Появата на конкурентните технологични лагери представлява предизвикателство за Япония, тъй като икономиката ѝ разчита толкова на бизнес връзки с Китай, колкото и със САЩ. Япония също ще похарчи много средства, за да е в крак с държавното финансиране за технологично развитие в САЩ, Китай и Европа.

Конгресмените от Сената на САЩ (горната камара на Конгреса) наскоро приеха Закона за иновациите и конкуренцията, който разрешава 190 млрд. долара разходи за технологии, включително 54 млрд. долара за увеличаване на производството на чипове. Конгресмените от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) обсъждат отделно предложение, което също обещава щедро финансиране, "Осигуряване на американското глобално лидерство и ангажираност", или Закона EAGLE.

Японският ежегоден преглед на сигурността за първи път включва и раздел за заплахите, породени от климатичните промени, които ще увеличат конкуренцията за земя и ресурси и могат да предизвикат масово движение на климатични бежанци. Увеличението на бедствията, свързани с глобалното затопляне, също може да разшири военните способности, докато топенето на ледове в Арктическо море може да доведе до милитаризация на северните води.

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Блинкън притисна Китай за COVID-19 и Тайван в рядък телефонен разговор

Разговарял е с член на Политбюро на ККП