Японското правителство все още има намерение да проведе Олимпийските игри в столицата Токио и продължава да се подготвя в сътрудничество с Международния олимпийски комитет (МОК)". Това заяви японският премиер Йошихиде Суга в националния парламент в петък, цитиран от ТАСС.

"Олимпийските игри трябва да се превърнат в символ на победата на човечеството над коронавируса. Продължаваме да си сътрудничим тясно с администрацията на Токио и МОК за организиране на безопасни състезания", каза той.

В четвъртък президентът на МОК Томас Бах обаче предупреди, че Олимпийските игри в Токио може да бъдат пренасрочени отново или изобщо да бъдат отменени.

Япония засече пореден нов щам на COVID-19

Япония засече пореден нов щам на COVID-19

Той е бил открит при четирима пътници от Бразилия

Бах подчерта, че безопасността на участниците остава основен приоритет за организаторите. Освен това президентът не изключи възможността да се намали броят на посетителите или изобщо да не се допускат такива.

Припомняме, че през март бе взето решение за отлагане на Олимпиадата заради пандемията от коронавирус. Сега игрите са планирани за 23 юли 2021 г.

През юни миналата година бе оповестено проучване, според което половината от жителите на Токио не мислят, че отложената през тази година Олимпиада трябва да се проведе 2021 г. Те подкрепят или още по-голямо отлагане на игрите, или пълната им отмяна заради коронавируса.

МОК има 3 месеца да реши съдбата на Олимпиадата в Токио заради коронавируса

МОК има 3 месеца да реши съдбата на Олимпиадата в Токио заради коронавируса

Олимпийски игри не се провеждат 1916, 1940 и 1944 г., заради двете световни войни