Русия не показва никакви признаци, че предприема каквито и да е стъпки към мирно уреждане на ситуацията около Украйна. Това заяви генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Хирокадзу Мацуно, цитиран от ТАСС.

Председателят Си Дзинпин посети Русия и потвърди, че Китай и Русия остават обединени. В същото време нахлуването в Украйна продължава и няма признаци, че Русия предприема стъпки към мир, поясни той, коментирайки посещението на Си Дзинпин в Москва.

Мацуно разкритикува и позицията на Китай и плана му за разрешаване на кризата в Украйна, в който по думите му не се споменава необходимостта от незабавно изтегляне на руските войски от украинска територия.

Китайският президент пристигна в Москва на 20 март, като държавното посещение ще продължи до 22 март. Това е първото пътуване на Си Дзинпин в чужбина след преизбирането му за президент на Китай за трети петгодишен мандат. Китайският държавен глава имаше неофициална среща и вечеря с руския президент Владимир Путин.

През февруари китайското външно министерство публикува мирен план за политическо уреждане на кризата в Украйна. Той включва 12 точки, включително призиви за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отказ да налагат едностранни санкции без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай нарече преговорите единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна и призова всички страни да подкрепят Москва и Киев в придвижването един към друг, както и в ранното възобновяване на прекия диалог. Беше подчертано, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за възобновяване на преговорите.

Песков: Няма предпоставки за преминаване на ситуацията в Украйна към мирен курс

Песков: Няма предпоставки за преминаване на ситуацията в Украйна към мирен курс

Русия ще продължи специалната военна операция до постигане на целите си