Япония планира да произведе нова ракета до 2027 г. в отговор на заплахи, отправени от Китай, Русия и Северна Корея, съобщава агенция "Никей".

Предвижда се тя да може да прехваща балистични ракети и други хиперзвукови оръжия.

Новата ракета ще бъде тип-03 със среден обсег земя-въздух, известна още като Chu-SAM, с модернизиран софтуер. Версия, която ще включва надграден хардуер, е готова за пускане в експлоатация през 2030 г.

Модернизираната ракета ще бъде разпределена в четиринадесет поделения в цялата страна. Островите Рюкю близо до Тайван са едно от потенциалните места за разполагането на част от новите оръжия.

В понеделник стана ясно, че Япония ще закупи 400 ракети "Томахоук" от Съединените щати, след като японското правителство предприе действия за засилване на отбраната на страната, за да отговори на евентуални заплахи.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Страната е нащрек заради действията на КНДР и Китай

Миналия месец министърът на отбраната съобщи, че Япония е заделила 211,3 милиарда йени (1,5 милиарда долара) за закупуване на ракети през следващата фискална година, вместо да раздели придобиването им на няколко години.

Правителството на Фумио Кишида иска драстично да разшири отбранителния капацитет на Япония предвид нарастващото военно влияние на Китай и непредсказуемите ракетни тестове на въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея.

Инвазията на руските сили в Украйна засили опасенията и че Китай може да предприеме действия за превземането на Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин счита за своя територия.

Япония има пацифистка следвоенна конституция, която ограничава нейния военен капацитет до привидно отбранителни мерки.

Миналата година обаче страната актуализира ключови политики за сигурност и отбрана, като изрично открои предизвикателството, отправено от Китай. Токио си постави за цел да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от 2% от БВП до 2027 г.

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Напрежението в региона расте