Япония спира учения, с които се подготвя за евентуална ракетна атака от Северна Корея, след като срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея намалява напрежението, съобщава "Киодо", цитирани от "Ройтерс".

Япония приветства срещата на върха като първа стъпка към ядрено разоръжаване на Северна Корея, но също така заяви, че ученията между САЩ и Южна Корея са жизненоважно средство за възпиране на заплахите в Северна Корея.

КНДР изстреля две ракети миналата година, които прелетяха над Япония. В японската столица Токио, се проведе първата евакуационна тренировка през януари, аналогични упражнения са проведени и в по-малки японски градове и села.

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Според "Киодо", има предвидени планове за евакуационни тренировки в девет префектури тази година. Префектура Точиги, уведомява града, че правителство е решило да спре планираните учения, "като взима предвид международната ситуация". Няколко други префектури също са били уведомени за решението

Премиерът Шиндзо Абе подготвя среща с Ким Чен-ун и иска да се заеме с въпроса за японските граждани, отвлечени от севернокорейски агенти преди десетилетия.

През 2002 г. Северна Корея признава, че нейни агенти са отвлекли 13 японци през 70-те и 80-те. Япония коментира, че 17 нейните граждани са отвлечени, от които пет са репатрирани.

Северна Корея обяснява, че осем са загинали, а четирима не са влезли в страната. Абе използва въпроса като основа на политическата си кариера и обещава да не си дава и миг почивка, докато всички отвлечени не се приберат.

Подготвят среща Шиндзо Абе-Ким Чен-ун в Пхенян или Владивосток

Подготвят среща Шиндзо Абе-Ким Чен-ун в Пхенян или Владивосток

Все още не е ясно дали Абе ще присъства на конференцията във Владивосток