Съпругата на покойния руски дисидент Алексей Навални заяви в четвъртък, че следователите са заключили, че смъртта му в арктическа затворническа колония през февруари е причинена от комбинация от заболявания - откритие, което тя отхвърли като абсурдно.

Юлия Навалная заяви, че ще поиска наказателно разследване на смъртта на съпруга си, което тя смята за убийство, и че екипът на Навални ще продължи да провежда собствено разследване.

След смъртта на съпруга й, Навалная обеща да продължи работата му и направи няколко важни политически изяви на Запад, включително среща с президента на САЩ Джо Байдън и обръщение към Мюнхенската конференция по сигурността и Европейския парламент.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията на Навалная, че Путин е убил Навални, и отказа да коментира обществения отзвук за смъртта и погребението му. В смъртния му акт пише, че е починал от естествена смърт на 47 години.

Юлия Навалная каза, че съпругът й, ако беше жив, е щял да бъде част от сделката, в която Русия предаде дисидентите, заедно с американски и германски граждани, в замяна на осъдения руски убиец Вадим Красиков и други руснаци, държани в западни затвори.

Навални също трябвало да бъде сред разменените затворници

Навални също трябвало да бъде сред разменените затворници

Съпругата му Юлия заяви, че изпитва едновременно радост и горчивина от размяната