Новата учебна година вече започна в много страни, но неравенството в достъпа до образование държи около 244 милиона деца извън класната стая. Това показват данни, публикувани в четвъртък от ЮНЕСКО.

Субсахарска Африка остава на първо място с най-много деца, които не посещават училище - 98 милиона. Това е и единственият регион, където този брой нараства.

Регионът на Централна и Южна Азия е на второ място с 85 милиона.

Разликата в процента на момичетата и момчетата, които не посещават училище, е намаляла в световен мащаб.

През 2000 г. разликата между половете беше 2,5 процентни пункта сред децата в начална училищна възраст и 3,9 процентни пункта сред техните връстници от гимназията.

Тези пропуски са сведени до нула, въпреки че регионалните различия продължават да съществуват.

Четири милиона момчета и момичета в Украйна в момента са изправени пред началото на несигурна учебна година, заяви ръководителят на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Тя завърши тридневно посещение в страната, където се срещна с ученици, родители и учители, белязани от войната, която вече е в седмия месец.

"Децата се връщат в училищата - много от които бяха повредени по време на войната - с истории за разрушения, несигурни дали техните учители и приятели ще бъдат там, за да ги посрещнат. Много родители се колебаят да изпратят децата си на училище, без да знаят дали ще бъдат в безопасност", каза тя.

Хиляди училища в Украйна бяха повредени или разрушени поради боевете, като по-малко от 60 процента се считат за безопасни и подходящи за повторно отваряне.

Училищата в Украйна отвориха врати за първия учебен ден въпреки войната

Училищата в Украйна отвориха врати за първия учебен ден въпреки войната

Тази година обаче няма да има разкази за весела ваканция, а за оцеляване

"Никой не може да приеме тази ситуация", заяви Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, като подчерта необходимостта от зачитане на правото на образование на всяко дете. С оглед на тези резултати съществува риск целта за качествено образование за всички до 2030 г., поставена от ООН, да не бъде постигната, предупреди тя. Нуждаем се от глобална мобилизация, за да поставим образованието на върха на международния дневен ред."

Азуле ще засегне темата и на срещата на върха за образованието, която ще се проведе на 19 септември в централата на ООН в Ню Йорк.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свика срещата на върха за мобилизиране на действия и решения, включително за преодоляване на загубите на обучение поради пандемията от COVID-19.

УНИЦЕФ: Над 160 милиона деца по света работят

УНИЦЕФ: Над 160 милиона деца по света работят

До края на годината броят им може да се увеличи с близо 9 милиона