Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО осъди в изявление ракетната атака на руските сили срещу Одеса в ранните часове на неделя. Това се съобщава на сайта на организацията.

"ЮНЕСКО е дълбоко разтревожен и осъжда най-категорично наглото нападение, извършено от руските сили, което удари няколко културни обекта в центъра на град Одеса, където се намира обектът на световното наследство "Историческият център на Одеса", се казва в изявлението.

Организацията отбелязва, че редица значими културни обекти са били повредени в резултат на атаката, включително Преображенската катедрала, първата и основна православна църква в Одеса, основана през 1794 г.

Зеленски за ударите в Одеса: Москва изстреля 19 ракети от различни видове

Зеленски за ударите в Одеса: Москва изстреля 19 ракети от различни видове

За да затрудни свалянето им и да причини повече щети, обвини врага държавният глава

"Този акт на враждебност идва само дни след други атаки, които засегнаха много обекти на културното наследство в зони, защитени от Конвенцията за световното наследство в Лвов и Одеса", отбелязва ЮНЕСКО.

Генералният директор Одри Азуле подчерта, че действията на Русия нарушават международните задължения за защита на културното наследство.

"Това възмутително разрушение бележи ескалация на насилието срещу културното наследство на Украйна. Остро осъждам тази атака срещу културата и призовавам Руската федерация да предприеме значими действия, за да спази задълженията си съгласно международното право, включително Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт и Конвенцията за световното наследство от 1972 г.", каза тя.

Отбелязва се, че в следващите дни ЮНЕСКО ще изпрати мисия в Одеса, за да извърши предварителна оценка на щетите.

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Организацията от години не санкционирала беззаконията на Украйна, според Мария Захарова

"Тези атаки противоречат на неотдавнашните изявления на властите на Русия относно предпазните мерки, взети за запазване на обектите на световното наследство в Украйна, включително техните буферни зони", добави организацията.

ЮНЕСКО припомни, че умишленото унищожаване на културни обекти може да бъде равносилно на военно престъпление, както признава и Съветът за сигурност на ООН, чийто постоянен член е Руската федерация.

В резултат на удара един човек е загинал, а 22 души са ранени, включително четири деца.

Русия и Украйна размениха взаимни обвинения за атаката. Москва обвини и ЮНЕСКО.