Жан-Клод Юнкер не е съгласен с мнението на френския президент Еманюел Макрон, че Европейският съюз преживява най-дълбоката криза в историята на интеграцията. Макрон, по-рано коментира, че Брекзит става символ на "кризата в Европа, която не може да намери отговор на необходимостта да се гарантира защитата на народите в лицето на най-силните катаклизми на съвременния свят".

"Днес не толкова ЕС, колкото целият свят е в криза. Предишният начин на живот се разпада. Силата на Китай и Индия нараства. Имаме работа с миграционна криза, президентът Тръмп и трудните търговски отношения със САЩ", обяснява Юнкер в интервю за вестник Rzeczpospolita, цитиран от ТАСС.

"Но дори и по втория въпрос, бях във Вашингтон в края на юли и успяхме да отложим заплахата от търговска война. Затова не мисля, че преминаваме през екзистенциална криза", допълва Юнкер.

Как Европа се научи да се страхува от Китай

Как Европа се научи да се страхува от Китай

До неотдавна европейците вдигаха рамене, но явно за една нощ светът им се промени

В отговор на въпроса за бъдещето на Европейската комисия относно резултатите от предстоящите избори за Европейски парламент в края на май, той коментира, че ЕК ще бъде различна.

"Но също така ми се струва, че на тези избори тези, които защитават глупавия национализъм, ще платят за това. Уважавам народите, винаги съм бил против европейския федерализъм", каза Юнкер.

"Европейците не искат да смесят всичко в един казан, в който ще загубят своите корени. Не трябва да се изгражда ЕС срещу чувствата на народите. Но той може да бъде изграден в противовес на глупавия национализъм, насочен срещу другите".

"Здрав национализъм, патриотизмът, това е, от което се нуждаем", заявява ръководителят на Европейската комисия.

Юнкер: ЕС никога няма да изгони държава-членка

Юнкер: ЕС никога няма да изгони държава-членка

Туск призова Лондон да използва допълнителното време по "най-добрия начин"

Жан-Клод Юнкер не вярва, че скоро Полша може да реши да напусне Европейския съюз.  В отговор на въпроса дали ще има Polexit- Полекзит след изборите за Европейски парламент (по аналогия с Брекзит), той отговори с "Не."

"Винаги съм считал Полша като страна за пример в Централна Европа", обяснява той, припомняйки историята на държавата от миналия век.

"Но не само миналото е важно тук. Поляците виждат как се развива тяхната страна, виждат, че Полша е получила подкрепа в размер на 175 милиарда евро от 2004 г. насам. Те не искат да бъдат отделени от всичко това", допълва Юнкер.

Евролидерите се определят като генерали в епохален идеологически сблъсък

Евролидерите се определят като генерали в епохален идеологически сблъсък

Но водят "вчерашна война" с нестабилен пейзаж и 97 милиона объркани избиратели

В същото време Юнкер смята решението на Полша да отложи въвеждането на еврото като погрешно, въпреки че изразява разбиране за факта, че мнозинството от поляците се противопоставят на общата европейска валута.

"Очевидно, те се чувстват по-сигурни със злотата, а не с еврото. Разбирам това, но това е погрешен подход", каза той.

Темата за евентуално излизане на Полша от Европейския съюз се появи след конфликтите на страната с Европейската комисия по въпросите за реформите и вземане на решения по ключови норми на правовата държава.

Сега Полекзит е една от водещите теми на предизборната кампания преди изборите за Европейски парламент. Полската опозиция обвинява управляващата партия на Ярослав Качински "Право и справедливост" в опит да изведе страната от ЕС. Сегашното ръководство на страната отрича всичко, като уверява, че не възнамерява да се стига до Полекзит.

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Любезен и безборбен първи дебат между Вебер и Тимерманс

Телевизионният дебат между Манфред Вебер и Франс Тимерманс се проведе в сряда вечерта