Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отива във Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Донлад Тръмп, съобщиха от ЕК.

Визитата на Юнкер във Вашингтон ще бъде на 25 юли. 

САЩ мислят за митата за коли от ЕС

САЩ мислят за митата за коли от ЕС

Тръмп дава заден ход

 

Очаква се в хода на срещата Тръмп и Юнкер да обсъдят икономическото сътрудничество между ЕС и САЩ в контекста на събитията от последния месец.
Освен това двамата ще обсъдят и относно сигурността, външната политика, енергийната сигурност, борбата с тероризма и други.

Предвидено е и председателят на ЕК Юнкер и президентът на САЩ Тръмп да фокусират вниманието си върху подобряването на трансатлантическата търговия и изграждането на по-силно икономическо партньорство.

Юнкер отива във Вашингтон, иска по-малко драма в търговската война с Тръмп
Обновена

Юнкер отива във Вашингтон, иска по-малко драма в търговската война с Тръмп

Ще говоря от името на всички европейци

В края на месец юни Юнкер очерта бъдещата среща и заяви: "Ще пътувам за Вашингтон и... ще представя европейската позиция. Не ми харесва тази идея... американската администрация иска да раздели ЕС... що се отнася до търговията. Това е компетенция на Европейския съюз. Трябва да дедраматизираме тези отношения. Нуждаем се от тези отношения. САЩ също се нуждаят от тези отношения. Не съм сигурен дали ще постигнем споразумение между САЩ и ЕС, но ще опитаме".

Припомняме, търговските отношения между САЩ и ЕС се обтегнаха, след като Вашингтон наложи мита върху внос на стомана и алуминий от съюза, а Брюксел наложи ответни мерки върху американски продукти.

Ответните мита срещу САЩ влизат в сила през юли, обяви Брюксел

Ответните мита срещу САЩ влизат в сила през юли, обяви Брюксел

САЩ нанасят щети върху износа на ЕС в размер на 6,4 милиарда евро