Южна Корея ще закупи американски стелт изтребители F-35A и зенитни ракети прехващачи Standard Missile-6 (SM-6) на стойност 3,75 трилиона вона (около 2,85 милиарда долара) до 2028 г. Това съобщи администрацията на програмата за отбранителни придобивки на страната.

Засега обаче не се разкрива точният брой на самолетите, които ще бъдат поръчани.

Дадена е зелена светлина и на инициатива на стойност 1,55 трилиона вона (около 1,91 милиарда долара) за разработване на южнокорейски тактически "управляеми оръжия, зареждани от превозни средства земя-земя" между 2023 и 2032 г.

По-рано този месец Вашингтон и Сеул проведоха извънредни учения на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров.

Тази нощ Северна Корея изстреля две стратегически крилати ракети в Японско море.

Северна Корея плаши с война при сваляне на ракетите ѝ по време на тест

Северна Корея плаши с война при сваляне на ракетите ѝ по време на тест

Пхенян изразява съжаление за безотговорното показване на мускули от страна на САЩ и Южна Корея

От днес започват най-големите съвместни военни учения на Сеул и Вашингон от пет години насам.

Миналата година Пхенян се обяви за "необратима" ядрена сила и изстреля рекордно голям брой ракети.

Наскоро Ким Чен-ун призова за "експоненциално" увеличаване на производството на оръжия, включително на тактически ядрени оръжия.

Северна Корея определи своите ракетни тестове и военни учения като оправдани контрамерки след ученията на САЩ и Южна Корея.

Преди седмици тя призова ООН да настоява за спиране на тези учения и повтори, че нейните ядрени оръжия гарантират баланса на силите в региона.

През февруари учение на САЩ и Южна Корея в Пентагона се фокусира върху отговорите на ядрена атака от страна на Северна Корея.

Пхенян отвърна на това учение с изстрелване на крилати ракети и предупреди, че засилените учения на Вашингтон и Сеул "могат да се разглеждат като обявяване на война".

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Пхенян заплаши Южна Корея и САЩ с безпрецедентен отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишаване на напрежението в региона