Южна Корея публикува последната си бяла книга за отбраната, в която нарича КНДР свой "враг" за първи път от шест години насам и предупреждава за увеличаване на запасите на Пхенян от плутоний за оръжия, съобщава "Ройтерс".

Бялата книга, публикувана на всеки две години, предлага поглед към нарастващия арсенал от ядрени оръжия и ракети на Севера, както и към неговите конвенционални военни способности.

Документът от 2022 г. възроди описанието на режима и армията на Северна Корея като "наш враг", за последно използвано в изданието от 2016 г. В него се отбелязва продължаващото разработване на оръжия от Пхенян, неговите кибер- и военни провокации и неотдавнашното представяне на Юга като "враг".

"Тъй като Северна Корея продължава да отправя военни заплахи, без да се отказва от ядрените оръжия, нейният режим и военните ѝ са наши врагове", се посочва в документа.

Южна Корея в готовност за ядрени провокации от КНДР

Южна Корея в готовност за ядрени провокации от КНДР

Очаква се Северна Корея да извърши седмия си ядрен опит по всяко време

За да увеличи ядрените си запаси, Северна Корея продължи да преработва отработеното гориво от своя реактор и притежава около 70 килограма оръжеен плутоний, което е повече от 50-те кг, изчислени в предишния доклад, допълва се още в книгата.

Северът също така е осигурил "значителни" количества високообогатен уран и "значително ниво на способност" за миниатюризация на атомни бомби чрез шест ядрени теста - описание, което остава непроменено от 2018 г.

"Нашите военни засилват наблюдението, тъй като възможността за нов ядрен опит нараства", отбелязва изданието, като се позовава на възстановяването през миналата година на разрушените преди това тунели на полигона на Севера.

Посомва се, че само миналата година Северът е нарушил 15 пъти междукорейския военен пакт от 2018 г., забраняващ военните действия, включително с нахлуването на дрон през декември, артилерийския огън във военна буферна зона и ракетите, изстреляни през морската граница с Юга през ноември.

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Напрежението на Корейския полуостров расте

В изданието от 2020 г. се посочва, че Северът "като цяло" спазва споразумението, което беше сключено на среща на върха през 2018 г. между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин.

В последния документ се изтъкват изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети от Пхенян през 2022 г., включително новата Hwasong-17, но се отбелязва, че е необходим допълнителен анализ, за ​​да се провери дали страната е придобила подобрена технология.

Япония пък е наречена "близък съсед, който споделя ценности" за първи път от 2016 г., на фона на усилията за възстановяване на връзките, обтегнати от историческите и търговските спорове.

Президентът на Южна Корея плаши с прекратяване на междукорейския военен пакт

Президентът на Южна Корея плаши с прекратяване на междукорейския военен пакт

Това ще се случи, ако КНДР отново наруши нейното въздушно пространство