Южна Корея организира първия широкомащабен военен парад от десетилетие, показвайки оръжия, вариращи от балистични ракети до танкове, които преминават през Сеул в демонстрация на сила, докато страната заема по-твърда позиция срещу Северна Корея, предава Ройтерс.

Парадът отбелязва Деня на въоръжените сили на страната, обикновено тихо събитие в сравнение с мащабните събития, организирани от Севера при лидера Ким Чен Ун, които включват стратегически оръжия като междуконтинентални балистични ракети.

В реч във въздушната база в Сеул президентът Юн Сук Йол предупреди Пхенян да не използва ядрени оръжия и обеща да увеличи подкрепата за военните и отбранителната индустрия.

"Ако Северна Корея използва ядрени оръжия, на нейния режим ще бъде сложен край чрез масивен отговор от алианса Корея-САЩ", каза Юн, докато се обръщаше към войските.

Целодневното събитие включваше хиляди войници и танкове и самоходна артилерия собствено производство, към които се присъединиха и 300 американски войници от общо 28 500, базирани в страната, каза Министерството на отбраната.

Акцентът беше 2-километров парад през главния търговски и бизнес район на Сеул

Антивоенни активисти обаче проведоха демонстрация близо до мястото на парада, заклеймявайки правителството за разпалване на напрежение, държайки транспарант с надпис "Спрете надпреварата във въоръжаването".

За последно Южна Корея проведе военен парад по улиците на Сеул през 2013 г

Събитието идва, след като президентът Юн зае по-твърда позиция спрямо Северна Корея от своя предшественик, превръщайки демонстрациите на оръжия и военните учения в крайъгълен камък на своята стратегия за противодействие на развиващите се ядрени и ракетни програми на Севера.

Юн обеща бърз отговор срещу всяка агресия от страна на Пхенян и активно засили военния съюз с Вашингтон и Токио, откакто пое поста миналата година.

Парадът идва седмица след завръщането на севернокорейския лидер Ким Чен Ун от посещение в Русия, по време на което той и руският президент Владимир Путин се споразумяха да засилят военното сътрудничество.

Юн каза, че ако Русия помогне на Северна Корея да подобри своите оръжейни програми в замяна на помощ за нейната война в Украйна, това би било "директна провокация".

Триадата от Кемп Дейвид

Триадата от Кемп Дейвид

Един от успехите на американската външна политика на Джо Байдън е развиването на тристранното сътрудничество на САЩ с Япония и Южна Корея