Южна Осетия, регион, който се отдели от Грузия и се самопровъзгласи за "независима държава", е обсъдил да стане част от Русия с представители на Москва, съобщи в неделя руската информационна агенция РИА Новости, цитирайки от ръководителя на "парламента" на Южна Осетия.

Русия призна Южна Осетия и друг отцепил се регион от Грузия, Абхазия, за независими държави през 2008 г., след като руските войски отблъснаха грузинския опит да си върнат Южна Осетия в петдневна война през 2008 г. Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия също ги признават за независими държави.

Западът обвини Русия, че на практика е анексирала Абхазия и Южна Осетия, представляващи една пета от територията на Грузия, а Тбилиси иска да си върне обратно двата региона.

"Обсъждаме всички тези въпроси в тясна координация с Русия, като вземаме предвид нашите двустранни отношения и договори", каза Алан Алборов, председател на "парламента на Южна Осетия", в отговор на въпрос за възможността за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

"Когато стигнем до тази идея заедно с Руската федерация (за присъединяване към Руската федерация), ще го направим", каза Алборов, цитиран от РИА.

Подкрепяният от Русия лидер на Южна Осетия Алан Гаглоев миналата година изрази надежда, че регионът може да бъде официално включен в Русия, каза РИА.

Южна Осетия се отцепи от Грузия във война през 1991-92 г., в която загинаха няколко хиляди души, и поддържа тесни връзки със съседния руски регион Северна Осетия. В двата региона доминира кавказкият народ осетинци, който има собствен език, свързан с фарси (персийския език).

Почти цялото население на Южна Осетия притежава руски паспорти. Те използват руската рубла като своя валута и икономиката е зависима от Русия.

Алан Гаглоев се отказа от плановете  за провеждане на референдум за присъединяване към Русия, насрочен от неговия предшественик за 17 юли 2022 година.

На 13 май 2022 година предшественикът на Гаглоев - Анатолий Бибилов, подписа указ за провеждане на референдум, изтъквайки "историческия стремеж" на региона да се присъедини към Русия.

Медведев заговори за анексия на Южна Осетия и Абхазия
Обновена

Медведев заговори за анексия на Южна Осетия и Абхазия

"Ако има основателни причини за това"