Южнокореец е пресякъл силно укрепената граница при рядко бягство към Северна Корея. Това съобщиха южнокорейските военни, предаде "Ройтерс".

Южнокорейските военни уточниха, че са извършили операция по издирване, след като лицето е засечено около 21:20 часа местно време вчера от източната страна на демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Репресиите на Ким Чен-ун оставят бегълците от Северна Корея с малка надежда

Репресиите на Ким Чен-ун оставят бегълците от Северна Корея с малка надежда

"Той безусловно блокира всички севернокорейци, бягащи от страната"

"Потвърдихме, че лицето е прекосило границата на Военната демаркационна линия около 22:40 ч. и е дезертирало в Северна Корея", посочиха военните. 

Допълва се, че не можели да потвърдят дали лицето е живо, но са изпратили известие на Северна Корея чрез военна гореща линия с искане за защита.

Граничното преминаване, което е незаконно в Южна Корея, се случи, докато Северна Корея прилага строги мерки за борба с коронавируса след затварянето на границите в началото на 2020 г., въпреки че не е потвърдила никакви заразени.

Принципно съгласие за край на Корейската война

Принципно съгласие за край на Корейската война

Преговорите още не са започнали

Разрази се обществен и политически скандал, след като севернокорейски войници застреляха южнокорейски риболовен служител, който изчезна в морето през септември 2020 г., за което Пхенян обвини антивирусните правила и се извини.

Два месеца по-рано комунистическия вожд на Северна Корея Ким Чен-ун обяви национално извънредно положение и отцепи пограничен град, след като севернокорейски беглец, за когото каза, че е имал симптоми на COVID-19, нелегално пресече границата на север от юг.

Продължителните затваряния на Северна Корея и ограниченията за движение между провинциите също така тласнаха броя на севернокорейските бегълци, пристигащи в Южна Корея, до рекордно ниско ниво.

Беглец от КНДР се разхождал незабелязано 6 часа по строго охраняваната граница

Беглец от КНДР се разхождал незабелязано 6 часа по строго охраняваната граница

Мъжът, който е бил с дрехи за водолазно гмуркане и плавници, е преплувал до Южна Корея

Трансграничните отношения се влошиха, след като преговорите за ядрено разоръжаване между Пхенян и Вашингтон бяха стопирани след неуспешната среща между предишния американски президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун през 2019 г.

Южна Корея и предвожданите от САЩ сили на ООН технически все още са във война със Северна Корея, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. завърши с примирие, но не и с мирен договор.