Преди един век, на 30 декември 1922 г., Първият всесъюзен конгрес на Съветите одобрява Договора за създаване на СССР. Датата се отбелязва широко по руските медии днес с обзорни материали, преобладавщо носталгични.

"Имало едно време, в една студена зима, великата Русия била обединена завинаги." Тази държава просъществува 69 години без пет дни, когато съветското знаме е спуснато над Кремъл на 25 декември 1991 г.

Стогодишнината трябва да бъде достойно отбелязана, пише в коментарен материал за агенция Новости Максим Соколов, за когото е странно, че сред значимите и паметни дати през през XX век са били на 7 ноември, но не и 30 декември. Създаването на принципно нова държава или възстановяването на старата върху нови дрожди (imperii restitutio) е важно събитие, може да се каже, че е историческо, в основата на което стои умиротворената империя - държава.

Съветският съюз е източник на сигурност на европейския континент и е един от основателите на това понятие, за което се говори много през 2022 г., коментира от своя страна пред ТАСС бившият постоянен представител на Русия в Европейския съюз и първи заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Владимир Чижов.

Тезата на Чижов е, че инициативата за свикване на среща за сътрудничество в областта на сигурността в Европа принадлежи на СССР, която е дала началото на КССЕ - Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, в последствие ОССЕ - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Знаете ли кога за пръв път се появи идеята за свикване на среща за сътрудничество в областта на сигурността в Европа, която впоследствие се превърна в КССЕ, а след това в ОССЕ? Това е политически консултативен комитет на Организацията на Варшавския договор. Това беше наша инициатива заедно с нашите съюзници, които, уви, днес вече не са наши съюзници. Така че Съветският съюз е в основата на самото понятие за европейска сигурност", казва Чижов.

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

С "разпадът на СССР е трагедия" Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за голямата историческа Русия и бъдещите поколение, да защитим

Припомняме, че СССР е съюзна държава, като списъкът на съюзните републики, които влизат в състава й се променя във времето.

през 1922 г. (по Договора за образуване на СССР) влизат:

Руската СФСР,

Украинската ССР,

Белоруската ССР,

Закавказката ССР - до 1936 г. поради нейното закриване и заменяне от нейните съставни републики (Азербайджанската ССР, Арменската ССР, Грузинската ССР);

през 1925 г.:

Туркменската ССР,

Узбекската ССР;

през 1929 г.:

Таджикската ССР;

през 1936 г.:

Азербайджанската ССР,

Арменската ССР,

Грузинската ССР,

Казахската ССР,

Киргизката ССР;

през 1940 г.:

Карело-финската ССР - до 1956 г. поради нейното преобразуване в автономна република,

Молдовската ССР,

Латвийската ССР - до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.,

Литовската ССР - до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.,

Естонската ССР - до признаване на независимостта от СССР на 6 септември 1991 г.