Украинският президент Володимир Зеленски за първи път посочи броя на военнослужещите, които са загинали при защитата на Украйна от началото на войната, т.е. за 16 дни. УНИАН съобщава, че украинският президент е дал пресконференция.  До този момент почти ежедневно украинският президент се обръщане към сънародниците си с видеа, снимани в различни части на Киев. В момента обаче украинското командване е в очакване да сериозна офанзива към столицата Киев. Има данни, че руската армия мобилизира нови сили, включително и наемници.

По негови данни са загинали 1300 украински военнослужещи.

Едновременно с това Зеленски заявява, че загубите на руската армия за многократно повече - 12 000. "Не съм щастлив, че те имат 12 хиляди загинали", казва президентът. Зеленски обяснява, че това не е неговото виждане за света като цяло, тъй като руснаците също имат родители и близки. "Повечето руски войници обаче не знаят нищо, когато идват в Украйна, говори им се за някакъв "фаашизъм".

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

Сред жертвите има и 41 деца

Володимир Зеленски коментира и вероятността руски войски да влязат в Киев - "окупаторите ще влязат в Киев, ако унищожат всички нас".

"Ако има стотици хиляди хора и десетки хиляди военни, които Русия сега мобилизира, а те ще дойдат със стотици или хиляди, танкове - те ще влязат в Киев. Ние разбираме това. Ако ще предприемат тактиката на килимна бомбардировка и просто решат да заличат историята на този регион, историята на Киевска Рус, историята на Европа - те ще влязат в Киев. Ако унищожат всички ни - ще влязат в Киев", казва президентът.

"Ако това е целта, нека дойдат", заявява Зеленский и допълва, че тогава руснаците ще трябва сами да живеят на тази земя: "Те няма да намерят приятели сред нас тук."

Припомняме, че данни за загиналите военни не се изнасят нито от едната, нито от другата страна. Периодично обаче се съобщават данни за противниковата страна. Според Русия, по данни от втори март загиналите руски военни бяха под 500, като от тогава няма друга официална информация, а "неутрализираните" украинци са поне 12 000.

Украйна: Новите опити за евакуация на обсадените градове се усложняват

Украйна: Новите опити за евакуация на обсадените градове се усложняват

Създадени са хуманитарни коридори от Мариупол, Суми и градове и села извън столицата Киев