От 5 ч. сутринта местно време в Киев и други региони на Украйна въздушна тревога започна постепенно да се отменя. Това беше 15-та въздушна атака само за този момент по Киев и други области на Украйна, като явно руската армия зачести нападенията в очакване украинската контраофанзива да започне.

Ръководителят на военната администрация в Киев Сергей Попко заяви, че противовъздушната отбрана е унищожила повече от 40 въздушни цели над града. Няма нанесени критични щети.

"Тази нощ отново безпилотни самолети атакуваха Украйна - по предварителна информация противникът е използвал ирански дронове "Шахед". Почти едновременно с атаката на безпилотни летателни апарати, от района на Каспийско море руски Ту-95МС извършиха пускове на крилати ракети, вероятно Х-101/555.

"Атаката срещу столицата е била комбинирана, от различни направления", написа Попко в социалните мрежи. Ударите по Киев са били предотвратени.

Отломки от свалена ракета са паднали в киевския квартал "Холосиевски", има пострадали, съобщиха от военната администрация в Киев.

Експлозии са били чути в киевските райони Подилски и Святошински, а една частна къща се е подпалила в резултат на падналите отломки, е съобщил кметът Виталий Кличко. 

Оперативното командване "Юг" съобщи за експлозии в Одеса, като по-рано предупреди за няколко възможни вълни от руски атаки.

В областите Виница, Хмелницки и Ровно също бе обявена въздушна тревога, в района на Виница действат сили за противовъздушна отбрана и се чуват експлозии.

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

40 дрона на няколко вълни срещу Киев тази нощ

Общо 54 дрона е пуснала Русия срещу критична инфраструктура

По-късно военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че през тази нощ руската армия е пуснала 40 крилати ракети Х-101/Х-555 от девет Ту-95МС от района на Каспийско море. Украйна е атакувана и с 35 ирански дрона тип "Шахед"

Украинските военни заявяват, че са унищожили 66 въздушни цели - 37 крилати ракети и 29 дрона. Свален е и един разузнавателен дрон.

Зеленски след дроновете по Киев: Древният град ще преживее и московския деспотизъм

Зеленски след дроновете по Киев: Древният град ще преживее и московския деспотизъм

Днес страната ни премина през една от най-мащабните руски атаки от шахеди - 54 дрона наведнъж, отчете държавният глава