В Казахстан няма традиция да се провеждат редовни паради по случай Деня на победата на 9 май. Ето как посолството на Русия в Казахстан обясни пред РБК причините, поради които Казахстан няма да проведе парад на 9 май през 2024 г.

По-рано Министерството на отбраната на страната заяви, че няма да проведе събитието поради бюджетни икономии. През 2023 г. и 2022 г. Казахстан не проведе парад по подобни причини.

Посолството отбеляза, че в медиите са се появили публикации за предполагаемия "отказ" на казахстанската страна да проведе парада.

"В Казахстан няма практика да се провеждат редовни паради на Победата", заявиха от посолството, като подчертаха, че събитията се провеждат по повод на отделни годишнини, като например 50-ата и 70-ата годишнина от Победата.

В Казахстан няма да се провеждат тържества на 7 май, когато се отбелязва Денят на защитника на Отечеството. Страната обаче вече е изразила предложения да започне подготовка за честването на 80-годишнината от Победата през 2025 г.

Ръководителите на Казахстан неведнъж са присъствали на парадите на Победата на Червения площад, а в миналото са участвали и в паради на личния състав на казахстанската армия, допълват от дипломатическата мисия.

Путин извадил Лукашенко от болница за парада на 9 май?

Путин извадил Лукашенко от болница за парада на 9 май?

Тревожни спекулации за здравето на президента на Беларус

За последен път Казахстан проведе парад в Деня на победата през 2019 г., а последният военен парад в Деня на защитника на Отечеството беше през 2018 г.