Според украинското разузнаване увеличеното производство на управляеми бомби от страна на Русия, както и доставките на артилерийски боеприпаси от Северна Корея представляват големи проблеми за украинските сили на бойното поле.

Това заяви в събота шефът на разузнаването на Украйна Кирило Буданов, цитиран от "Ройтерс". Той направи изявлението на конференцията за европейската стратегия в Ялта, организирана от Фондация "Виктор Пинчук" в Киев. 

За Киев, военната помощ на Северна Корея за Русия сега е най-голямото безпокойство, в сравнение с подкрепата, предоставена от другите съюзници на Москва.

"Те доставят огромни количества артилерийски боеприпаси, което е критично за Русия", каза той, като посочи засилването на военните действия на бойното поле след подобни доставки.

Украйна и Съединените щати, заедно с други страни и независими анализатори, казват, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун помага на Русия във войната срещу Украйна, като доставя ракети и боеприпаси в замяна на икономическа и друга военна помощ от Москва.

Русия и Северна Корея ще засилят стратегическото си партньорство, обяви Путин

Русия и Северна Корея ще засилят стратегическото си партньорство, обяви Путин

На 9 септември Северна Корея празнува 76-ата годишнина от основаването си.

Руският тласък в производството на управляеми бомби също представлява "огромен проблем за фронтовата линия", каза Буданов.

Увеличаването на производството на ракети от типа "Искандер" доведе до "масирано използване" на оръжия от Русия за нападение над Украйна, каза Буданов.

Тазгодишните удари по критичната инфраструктура на Украйна причиниха значителни щети на електрическата мрежа на страната, което доведе до прекъсвания на електрозахранването. Президентът Володимир Зеленски поднови молбите за подкрепа на противовъздушната отбрана от съюзниците на Украйна.

Буданов каза, че руското вътрешно планиране показва, че Москва ще се сблъска с криза в набирането на персонал в средата на следващата година.

"През лятото на 2025 г. те ще бъдат изправени пред дилема: или да обявят мобилизация, или по някакъв начин да намалят интензивността на военните действия, което в крайна сметка може да се окаже критично за тях", каза Буданов.

Пентагонът ще следи за производството на дронове в Северна Корея

Пентагонът ще следи за производството на дронове в Северна Корея

Нова заплаха за мира

Руската армия не разполага с достатъчно войници, за да компенсира загубите на фронтовите линии в Украйна, които достигнаха най-високото си ниво от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., писа преди месец Bloomberg позовавайки се на три анонимни източника, близки до Кремъл и руското министерство на отбраната.

Неспособността на руската армия да отрази настъплението на украинските сили в района на Курск и да овладее границата показа липсата на отбранителни резерви в Русия.

Предоставянето на оръжия от Северна Корея засили позицията на Русия в Украйна, като й позволи да запази арсеналите си у дома, каза висш военен служител на Германия по време на посещение в Южна Корея в началото на септември. 

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

190 000 руснаци са станали професионални войници от началото на 2024 г.