Дългоочакваното прекратяване на огъня между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" е близо,  преговарящите се "движат към целта".

Това заяви в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в петък, цитиран от "Ройтерс".

Блинкен каза на форума за сигурност в Аспен в Колорадо, че "Хамас" и Израел са се съгласили с рамката за прекратяване на огъня, очертана от президента на САЩ Джо Байдън през май след много натиск и дипломация, но каза, че някои проблеми трябва да бъдат решени.

"Вярвам, че приближаваме към споразумение, което ще доведе до прекратяване на огъня, ще върне заложниците у дома и ще ни постави на по-добър път в опитите за изграждане на траен мир и стабилност", каза той. Остават някои въпроси, които трябва да бъдат решени, които трябва да бъдат договорени. Ние сме в процес на точно това."

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Нетаняху обвинява САЩ, че задържат оръжия за Израел, въпреки че досега е спряна само една доставка от началото на войната

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да пътува до Вашингтон следващата седмица и да говори на съвместна сесия на Конгреса на САЩ на 24 юли. Байдън очаква да се срещне с него в зависимост от възстановяването на президента от COVID-19, съобщи Белият дом в четвъртък.

Блинкън, запитан за посещението на Нетаняху, каза, че Вашингтон иска да доведе споразумението за прекратяване на огъня до финалната линия. Той добави, че е изключително важно да има ясен план за това, което следва и че дискусиите с Нетаняху вероятно ще се съсредоточат около това.

Припомняме, че Съединените щати работят с Катар и Египет, за да се опитат да договорят прекратяване на огъня в конфликта в Газа, да освободят заложниците, задържани от 7 октомври насам, и да доставят повече хуманитарна помощ в анклава.

Продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах

Продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах

Най-малко 13 палестинци са убити в Нусейрат и Рафах

Междувременно, продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах.

Израелските сили бомбардираха части от Централна Газа в петък, убивайки най-малко осем палестинци в района на лагера Нусейрат, докато боевете с бойци на "Хамас" се разгоряха в град Рафах на юг, където здравните власти съобщиха за още петима убити. 

Израел обеща да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката убиха 1200 души и взеха повече от 250 за заложници при нападение на 7 октомври, според израелски данни. Най-малко 38 848 палестинци са били убити в офанзивата на Израел оттогава, съобщиха здравните власти в Газа.

Израел твърди, че е елиминирал половината от ръководството на военното крило на Хамас и е убил или заловил около 14,000 бойци от началото на войната. Израел съобщава за 326 убити негови войници в Газа. Хамас не публикува данни за жертвите сред своите редици, като твърди, че Израел преувеличава, за да представи "фалшива победа".

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви в петък, че израелските селища в окупираните палестински територии са незаконни и че всички държави трябва да сътрудничат за прекратяването на конфликта между Израел и Палестина. Това становище, въпреки че не е задължително, има голяма тежест в международното право и може да отслаби подкрепата за Израел. 

Израел не участва в изслушванията, но подаде писмено изявление, в което заяви, че издаването на консултативно становище би било "вредно" за опитите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Повечето държави, участващи в процеса, поискаха съдът да обяви окупацията за незаконна, докато малък брой, включително Канада и Великобритания, аргументираха, че съдът трябва да откаже да даде консултативно становище.