Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че било "здрав разум" да покани руския си колега Владимир Путин да се присъедини отново към формата Г-7, като настоя, че ще бъде много по-лесно да се разрешат различни проблеми, ако Москва бъде представена на срещата, съобщава "Ройтерс".

"Много от нещата, за които разговаряме (на Г-7), са за Путин", коментира Тръмп за радио Fox News и добави: "Пуснете го в стаята... свършете работата."

През уикенда Тръмп повдигна перспективата за разширяване на Г-7, в която членуват най-развитите икономики в света, за да включи отново Русия, която беше изгонена през 2014 г. от формата Г-8 след анексирането от страна на Москва на Крим от Украйна.

Британия не е съгласна с Тръмп, не иска Русия в Г-7

Британия не е съгласна с Тръмп, не иска Русия в Г-7

Но САЩ като домакин има право да покани гости

Двамата държавни глави също така разговаряха по телефона в понеделник и обсъдиха възможността за провеждане на разширена среща на високо равнище на Г-7 по-късно тази година. Кремъл уточни, че ще търси повече информация за поканата на Тръмп.

Тръмп също така покани Австралия, Южна Корея и Индия.

Други държави от Г-7, включително Канада, възразиха срещу завръщането на Русия, докато някои, като Япония, все още не са се изказали по темата. Германия по-рано днес заяви, че сега не е моментът да се променя форматът на срещата.

Тръмп отложи срещата на Г-7, която освен САЩ и Канада също така включва Великобритания, Франция, Германия, Италия и Европейския съюз, до септември или по-късно в контекста на пандемията от новия коронавирус.

И Канада не иска Русия в Г-7

И Канада не иска Русия в Г-7

След като Лондон също отхвърли идеята за включване