Американка е арестувана в Австралия, след като в багажа ѝ е открит пистолет с 24-каратово златно покритие.

Това разкри Би Би Си.

Жената, чиято самоличност не е разкрита, е пристигнала в Сидни от Лос Анджелис и не е имала разрешително за огнестрелното оръжие, съобщиха от Австралийските гранични сили (АГС).

Тя може да бъде осъдена на до 10 години затвор.

Снимки, публикувани от гранична полиция, показват сканиране на багажа на жената на летището, което разкрива огнестрелното оръжие в чантата ѝ. Втора снимка показва пистолета, след като чантата е била отворена.

Граничен служител заяви, че усъвършенстваната технология за откриване е помогнала да се предотврати влизането на опасно оръжие в страната.

"Неведнъж сме се убеждавали колко добри са служителите на границата в откриването и спирането на незаконни и изключително опасни стоки от преминаване на австралийската граница", заяви командирът на ABF Джъстин Батърст.

Длъжностни лица съобщиха, че 28-годишната жена е обвинена и в понеделник се е явила пред местния съд в Даунинг Сентър, където е била освободена под гаранция.

Възможно е също така да й бъде анулирана визата и да бъде експулсирана от Австралия в очакване на резултата от съдебното производство.

Пътниците на авиокомпаниите, изпълняващи вътрешни полети в САЩ, могат да пътуват с огнестрелни оръжия в чекиран багаж, когато те са незаредени и заключени в твърд калъф. Пътниците трябва също така да съобщят на представителите на авиокомпанията, че възнамеряват да пътуват с оръжието, по време на регистрацията.

Но през 2022 г. от пътници на летищата в САЩ са конфискувани рекорден брой огнестрелни оръжия. Към средата на декември на контролно-пропускателните пунктове са били иззети общо 6 301 оръжия, съобщиха от Администрацията за транспортна сигурност (TSA).

За разлика от тях Австралия има едни от най-всеобхватните закони за огнестрелните оръжия в света. Те бяха приети, след като през 1996 г. 35 души бяха убити от въоръжен мъж в Тасмания.

След нападението всички автоматични и полуавтоматични оръжия бяха забранени, а около 600 000 оръжия бяха предадени като част от задължителна правителствена схема за изкупуване.