Трима мъже и тийнейджър са арестувани и обвинени за предполагаем заговор срещу малка ислямска общност в щата Ню Йорк, съобщава БиБиСи.

Заподозрените са обвинени, че притежават самоделни бомби и огнестрелни оръжия и планират да атакуват Исламберг, основан от пакистански духовник през 80-те години на миналия век.

Предполагаемият заговор е разкрит от ученик. Исламберг цел за създаващите истории за конспирации и твърдят, че това е лагер за обучение на терористи.

Задържани са 18-годишният Андрю Крисел, 19-годишният Винсент Ветромил и 20-годишният Брайън Коланери. Всички са обвинени в престъпно притежание на оръжие и заговор. 16-годишното момче също е обвинено. Полицията съобщава, че поне трима от тях са били скаути заедно.

Следователите твърдят, че групата, базирана в град Гърция в северозападната част на щата, е направила най-малко три импровизирани взривни устройства. Самоделните бомби са направени с облепваща лента, големи буркани и цилиндри, съдържащи пирони и други материали за осколки, открити са в дома на 16-годишния младеж. На различни места са открити и 23 огнестрелни оръжия, съобщава полицията

Шефът на полицията Патрик Фелан коментира, че разследването е започнало, след коментари, направени от 16-годишния ученик в петък и чути от негов съученик.

Исламберг се намира западно от планините Катскил близо до град Бингхамтън. Там живеят основно афро-американци, избягали там заради престъпността и пренаселеността в Ню Йорк. Местни жители описват общността като мирна и приятелска.

Заради конспирациите, че там има лагер на ислямистки бойци, през 2017 г. Робърт Догарт, от Тенеси, бе осъден за заговор за изгаряне на джамията на общността две години по-рано. Също през 2015 г. Джон Ритцхаймер от Аризона заплашва общността с въоръжено нападение.