Премиерът на Македония Зоран Заев вярва в пълния четиригодишен мандат на правителството и не смята, че трябва да има предсрочни парламентарни избори, но коментира, че за такова решение опозицията, албанските политически партии и преди всичко парламентът са важни, съобщава МЕТА.

"Вие знаете моята позиция, освен ако не е спешно нужно или необходимо, само тогава ще има избори. Вярвам в пълен мандат, главно заради икономиката, бизнеса, всички институции, за да могат гражданите да планират дълго време след четиригодишен мандат, което означава успех, развитие и общ растеж", обясни Заев.

Конституционните изменения в Македония готови до 15 дни

Конституционните изменения в Македония готови до 15 дни

Заев обяснява, че няма нищо болезнено или скрито, а ще се постигне обединение

Той добави, че избори биха били необходими, ако процедурата за конституционни промени в парламента не е възможна.

"Сега виждаме, че е възможно, ще продължим по този път. Знам, че в началото на април или края на март започват президентските избори. Вероятно ще определим до края на тази година само президентските избори, но повтарям, че аз съм само един от важните за подобни решения, има и опозиция, както и албанските политически партии и най-вече парламентът", коментира Заев.

На 19 октомври македонският парламент даде зелена светлина за изменение на основния закон. Осем депутати от опозицията гласуваха в подкрепа на промените, с което осигуриха така необходимата за правителството подкрепа от 2/3.

Чистка във ВМРО-ДПМНЕ

Чистка във ВМРО-ДПМНЕ

Решението за изключване на Миялков и Тодоров е взето на среща на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ