В интервю за гръцката телевизия "Алфа", премиерът на Северна Македония Зоран Заев обвинява своя предшественик Никола Груевски за "присвояването на световната, балканската и чуждестранната" история, съобщава северномакедонската медия "Република". 

Заев обяснява на гръцките журналисти, че ще бъде запомнен като човекът, преименувал собствената си страна, и поиска новоназначения гръцки премиер Кириакос Мицотакис да запази Преспанското споразумение.

Мицковски иска предсрочни избори в Северна Македония

Мицковски иска предсрочни избори в Северна Македония

Остават против споразумението от Преспа

"В миналото ние се опитвахме да променим цялата си история, като присвоихме елементи от световната, балканската и чуждестранната история като наша, без да се замисляме как това ще повлияе на нашите съседи и доведе до ситуация, в която буквално се караме с почти всички наши съседи и процесът на интеграция в ЕС и НАТО е затворен", обяснява Заев. 

Той критикува Никола Груевски, който настоява, че Македония е автентична европейска нация със собствена история.

"Заев подписа договори с Гърция и България, които позволяват на тези две страни да пренапишат македонските исторически книги, поставяйки Македония под постоянен натиск да се откаже от различни исторически фигури и събития. Според подписаният договор с Гърция, историята на древна Македония е привнесена от Гърция, македонската нация е обявена за славянска, а според договора с България, произходът на отделната македонска нация е в 20-ти век", пише северномакедонската медия. 

В послание към Мицотакис, Заев допълва, че ще приложи всичко от Преспанския договор

"Аз съм човекът в Северна Македония, който ще бъде запомнен като онзи, под чието ръководство се промени името на нашата страна. Но както в семейството, понякога и в живота трябва да направите някакви стъпки, не толкова щастливи, но за доброто на децата, бъдещето на семейството и на съседите, вие заедно правите такива стъпки. Сега имаме нов приятел и стратегически партньор - Гърция. Дали това е малка печалба, това е нещо голямо за мен", коментира Заев пред гръцката телевизия.

Заев призовава Мицотакис да покаже, че е човек, който иска това, което е добро за неговата страна и Балканите, и да не се отказва от договора.

Заев вижда България като стратегически партньор и сред най-големите приятели на Македония

Заев вижда България като стратегически партньор и сред най-големите приятели на Македония

"България е наш искрен и голям приятел"