България е наш стратегически партньор и един от най-големите приятели на Северна Македония. Това обяви премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, цитиран от МИА.

Заев изрази позицията си в отговор на журналистически въпрос кои са червените линии, за които говори българският президент Румен Радев, който на среща с посланици у нас каза, че подкрепата на София за Скопие не е безусловна.

Румен Радев: Подкрепяме Северна Македония, но не безусловно

Румен Радев: Подкрепяме Северна Македония, но не безусловно

Има работа и по учебниците, книгите, медиите, издателствата, телевизиите

Заев посочи, че трябвало да прочете изявлението на Радев, за да се информира напълно за казаното от него, но изрази увереност, че България ще бъде авангардният поддръжник на интеграционните процеси на Северна Македония, и че думите на Радев са мотив за преодоляване на разликите между комисиите по историческите въпроси.

"България е наш искрен и голям приятел, но същевременно интеграцията на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е в интерес и на България. Това многократно са изтъквали и президентът Радев, и премиерът Бойко Борисов, така че вярвам, че може би употребата на думите означава и мотивация на двете страни да превъзмогнат откритите в момента въпроси между двете комисии по историческите различия. Вярвам, че посланието е в този дух", коментира македонският премиер.

По думите му тъкмо Борисов и особено Радев често казват, че приятелството расте и се развива.

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Борисов препоръча на Босна и Херцеговина кои сфери да подобри